logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Jahodový koláč

7. duben 2017
1375 x
Average rating
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Řezy a zákusky
Úvod

Jahodový koláč Obrázek 1

Lahodný koláč, jehož příprava je celkem snadná.

E-Shop - Jedlý tisk

Postup

Ingredience

Připravíme si:

  • koláčovou formu o průměru 24 cm
  • olej ve spreji nebo 100% tuk a hrubou mouku

Na těsto:

  • 2 vejce
  • 4 polévkové lžíce krupicového cukru
  • 2 polévkové lžíce polotučného mléka
  • 4 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • rovnou čajovou lžičku kypřícího prášku
  • špetku soli
  • špetku citrónové kůry

Na krém:

  • 150 g mascarpone
  • 150 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
  • polévkovou lžíci krupicového cukru - může být i více
  • polévkovou lžíci pudinku za studena zn. Olé

Na dohotovení:

  • 500g čerstvých jahod
  • sáček červené želatiny zn. Oetker
  • 1 polévkovou lžíci krupicového cukru

Koláčovou formu vystříkáme olejem ve spreji nebo vymažeme rozehřátým 100% tukem. Pokud použijeme 100% tuk, musíme formu ještě vysypat hrubou moukou. Zapneme troubu na 180°C. V misce smícháme mouku, kypřící prášek, sůl a citrónovou kůru. Do další mísy dáme vejce s cukrem a vyšleháme v hustou pěnu. Pak snížíme chod stroje a přilijeme polotučné mléko. Na závěr přisypeme moučnou směs a vše krátce zamícháme.

Takto připravené těsto přeneseme do formy a dáme péct. Těsta není mnoho a proto je korpus velmi brzy upečen ( je nutné ho hlídat ). Upečený korpus vytáhneme z trouby a necháme jej vychladnout. Zatímco korpus chladne, nachystáme si jahody. Zbavíme je stopek a rozpůlíme je. Pak připravíme krém. Do mísy dáme veškeré suroviny a ručním šlehačem ušleháme krém. Díky pudinku za studena to netrvá dlouhou. Hotový krém pak rovnoměrně rozetřeme na korpus.

Dle návodu na sáčku uvaříme želatinu a necháme ji částečně vychladnout. Zatímco chladne, naskládáme na krém jahody - začneme od okraje a směřujeme ke středu. Na závěr polijeme jahody částečně vychlazenou želatinou. Želatinu lijeme nejprve postupně polévkovou lžicí a její zbytek pak nalijeme na jahody tenkým praménkem. Vše necháme chvilku zatuhnout a pak vložíme minimálně na 2 hodiny do lednice. Vychlazený koláč nakrájíme a můžeme servírovat.

Přeji dobrou chut'!

Mohlo by vás zajímat
Mandlové řezy
Mandlové řezy
Malovaná roláda
Malovaná roláda
Malinový strakáč
Malinový strakáč
Kokosky II.
Kokosky II.
Dort Pavlova
Dort Pavlova

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty