logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Borůvkový koláč s tvarohovým krémem

11. říjen 2017
1014 x
Average rating
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Řezy a zákusky
Úvod

Borůvkový koláč s tvarohovým krémem Obrázek 1

Tradiční moučník s ovocem, který pro svou chuť oceníme nejen u kávy.

E-Shop - Jedlý tisk

Postup

Ingredience

Připravíme si:

  • plech o velikosti 32x40 cm
  • sprej na pečení nebo 100% tuk na vymazání
  • hladkou mouku na vysypání plechu

Na těsto budeme potřebovat:

  • 150 ml polotučného mléka
  • 1/2 kostky kvasnic
  • 3 čajové lžičky cukru krupice
  • 200 g hladké mouky
  • 125 g polohrubé mouky
  • špetku soli
  • 75 g rozpuštěného másla (můžeme použít také tuk, například Zlatou Hanou, Heru apod.)
  • 1 vejce (pokojové teploty)

Na krém budeme potřebovat:

  • 1 tvaroh v kostce (polotučný)
  • 3 vrchovaté polévkové lžíce cukru moučka
  • 150 ml polotučného mléka
  • 2 vanilkové pudinky v prášku
  • cca 700 g borůvek (čerstvých nebo mražených, případně jiného ovoce)

Postup:

Nejprve si připravíme plech – buď ho vystříkáme olejem ve spreji, nebo si rozpustíme 100% tuk a plech jím vymažeme. Poté ho vysypeme hladkou moukou.

Dále si připravíme kvásek. Do misky nasypeme cukr a nalijeme mléko a ohřejeme ho v mikrovlnné troubě tak, aby bylo teplé, ale nepálilo. Do teplého mléka s cukrem nadrobíme kvasnice, uložíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Mezitím, než nám vzejde kvásek, si do větší mísy nasypeme obě mouky a sůl a zamícháme. V jiné menší misce rozpustíme máslo, případně tuk.

Jakmile kvásek vzejde, nalijeme ho do mouky se solí a zlehka zamícháme. Přidáme rozpuštěný tuk a vejce a vařečkou zaděláme těsto. Těsto propracováváme tak dlouho, až nelepí. Poté ho lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Po vykynutí těsto ještě jednou promícháme, znovu poprášíme moukou a necháme kynout.

Mezitím, co nám kyne těsto, si připravíme krém na dohotovení buchty.

Do šlehací mísy dáme tvaroh s cukrem a krátce šleháme. Přidáme mléko a šleháme tak dlouho, až vznikne hladký krém. Přidáme do něj vanilkové pudinky a opět krátce zašleháme.

Teď již máme připravené na koláč vše, co budeme potřebovat.

Zapneme troubu na 180°C a necháme ji rozehřát. Dvakrát vykynuté těsto přendáme na připravený plech a malým válečkem ho rozválíme po celé ploše plechu. Těsto bude poměrně tenké, ale tak to má být. Na vyválené těsto rovnoměrně rozetřeme připravený krém a posypeme ho borůvkami nebo jiným ovocem. Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 40 minut. V průběhu pečení koláč hlídáme, protože každá trouba peče jinak. Upečený koláč vytáhneme z trouby, přikryjeme utěrkou a necháme zcela vychladnout. Poté krájíme a můžeme podávat.

Přejeme všem dobrou chuť!

Mohlo by vás zajímat
Višňové řezy
Višňové řezy
Kávová zrna
Kávová zrna
Dort Pavlova
Dort Pavlova
Jahodový řez
Jahodový řez
Jahodový koláč
Jahodový koláč

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty