logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Lístky z jedlé krajky

17. leden 2017
4087 x
Úvod

Lístky z jedlé krajky Obrázek 1

Zde jsem pro Vás připravila jednoduchý postup na přípravu lístků z jedlé krajky. Z těchto lístků se dále vyrábějí celé kytičky - postup naleznete pod názvem "kytička z jedlé krajky" a "pivoňka z jedlé krajky"

E-Shop - Jedlý tisk

Postup
Připravíme si:
  • hmotu na jedlou krajku TRICOT MIX
  • vodu
  • silikonovou šablonu
  • stěrku nebo tvrdou kartu
  • gelovou, případně airbrushovou barvu
Fotopostup

Lístky z jedlé krajky Obrázek 1

Vyzkoušela jsem již nejrůznější druhy hmot, ale nejlépe se mi osvědčila tato s názvem TRICOT MIX. Nejen že se sní skvěle pracuje, ale zároveň příjemně chutná.


Lístky z jedlé krajky Obrázek 2

Zde vidíme vše potřebné - misku s práškovou směsí Tricot Mix, vodu, metličky a pokud chceme mít lístky barevné, tak i gelovou barvu. Hmotu připravíme dle návodu.


Lístky z jedlé krajky Obrázek 3

Protože jsem se rozhodla vyrobit černou kytičku, obarvila jsem tak hmotu na výrobu jednotlivých lístků.


Lístky z jedlé krajky Obrázek 4

Zde máme připravenou misku s obarvenou hmotou, silikonovou šablonu a stěrku nebo tvrdou kartu ( nikdy ne nůž, abychom šablonu neponičili ).


Lístky z jedlé krajky Obrázek 5

Trochu hmoty naneseme na okraj šablony a za pomoci stěrky ji tahem rovnoměrně rozetřeme.


Lístky z jedlé krajky Obrázek 6

Hmotou jsme zaplnili i ty nejmenší skulinky v šabloně. Hmotu, která nám zbyla, skladujeme v lednici v dobře uzavřené nádobě. Po vytažení z lednice ji můžeme ihned použít - není potřeba ji znovu šlehat. Je ovšem nutné hmotu zužitkovat nejpozději do 3-4 dnů.


Lístky z jedlé krajky Obrázek 7

Hmotu rozetřenou v šabloně sušíme při pokojové teplotě cca 4-8 hodin. Celkový čas pochopitelně závisí na teplotě a vlhkosti v dané místnosti. Na obrázku vidíme usušený lístek.


Lístky z jedlé krajky Obrázek 8

Lístek sušený jen při pokojové teplotě je elastický - ohebný. Když se prstem dotkneme rozetřené krajky, musí být na dotyk suchá. Vezmeme silikonku mezi dva prsty a lehce zmáčkneme - tím se lístek částečně odloupne od šablony. Pokud se lístek vůbec neodloupne, tak není krajka ještě zcela suchá a raději počkáme cca hodinku. Pak to zkusíme znovu. Schnutí je část, která trvá nejdéle a nedá se uspěchat. Nedočkavostí bychom mohli lístky zcela zničit a pak by nezbylo než začít znovu !!


Lístky z jedlé krajky Obrázek 9

Jakmile se lístek částečně "odlepil" od šablony, opatrně ho uchopíme mezi dva prsty a mírným tahem se ho pokusíme odloupnout zcela. Musíme to dělat opatrně. Pokud má lístek tendenci se deformovat, tak není ještě zcela suchý. V takovém případě ho opatrně vrátíme zpět do šablony, lehce přimáčkneme a necháme ještě doschnout.


Lístky z jedlé krajky Obrázek 10

Na obrázku vidíme, jak postupně sundáváme lístek. Při sloupávání každého lístku je důležité vždy přiložit prsty co nejblíž k šabloně - jde to tak mnohem lépe a zároveň tím zmenšujeme možnost, že lístek poničíme.


Lístky z jedlé krajky Obrázek 11

Takto vypadá správně sundaný suchý lístek. Pokud bychom se pokoušeli z šablony odloupnout nedoschlé lístky, byly by nakonec různě zdeformované, což už nelze nijak napravit.


Lístky z jedlé krajky Obrázek 12

Zde můžete vidět několik hotových lístků. Postupně je ze silikonové šablony sundáme všechny.


Lístky z jedlé krajky Obrázek 13

Aby lístky příliš nevyschly a nebyly pak náchylné k lámání, je nejlepší je uchovávat v dobře uzavíratelném sáčku až do chvíle, kdy jich vyrobíme dostatečné množství pro zhotovení KYTIČKY Z JEDLÉ KRAJKY a PIVOŇKY Z JEDLÉ KRAJKY. Lze je takto skladovat cca 30 dní při pokojové teplotě.

Závěr

Samotné sušení lístků je sice dosti zdlouhavé, ale je velmi důležité sušit je pouze při pokojové teplotě. Lístky sušené v troubě jsou totiž lámavé a křehké a pro výrobu kytiček nepoužitelné !!

V případě jakýchkoliv nejasností se na mě můžete obrátit s dotazem, který dle časových možností ráda zodpovím.

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty