Pivoňka z jedlé krajky
Pivoňka patří mezi větší a časově náročnější kytičky, jelikož se skládá z většího množství lístků a hotová má v průměru cca 10 centimetrů. Výsledek ovšem stojí za to.
- lístky na pivoňku
- nůžky
- malé množství hmoty na jedlou krajku
- aranžovací drátky
- floristickou pásku
- polystyren
- vodní pero - pokud nemáme tak štěteček a mističku s vodou
- kuchyňské papírové utěrky
- pokud budeme chtít dobarvit lístky, potřebujeme aibrush a airbrushovou barvu
Na zbývající lístky - tj. 6 větších a 6 největších lístků - přidáme aranžovací drátek. Na obrázku vidíme, že drátek je položen více než do 2/3 délky lístku. Přilepíme ho tak, že malé množství hmoty na jedlou krajku vezmeme mezi palec a ukazováček a konec drátku hmotou potřeme. Použijeme jí jen malé množství, protože čím více hmoty, tím více se prodlužuje doba schnutí.
Zde vidíme již srolovaný lístek s pěkně utaženou spodní částí. Vezmu konec srolovaného lístku a palcem a ukazováčkem ho jemně mnu mezi prsty a docílím tak toho, že spodní část lístku je úzká a utažená. Dělám to ze dvou důvodů. Za prvé tak drátek lépe na lístku drží a oceníme to nakonec i při samotné kompletaci květiny, kdy se nám bude lépe pracovat.
Utrhneme kuchyňkou papírovou utěrku - dostatečně dlouhou, kterou zhruba na 3x ohneme tak, že vznikne tenký pás zhruba stejně vysoký jako pivoňka. Kytičku omotáme tak, aby papírová utěrka trochu přečnívala přes její okraj a zároveň tak, abychom kytičku zlehka utáhli, lístky byly pěkně u středu kytičky a ani ty větší neodstávaly. Takto ponecháme kytičku min. 3 dny, ale klidně i týden, aby uschla.
Příprava kytičky vypadá možná složitě, ale není to tak zlé. Pokud máte již připravené veškeré lístečky, tak samotná kompletace je rychlá. Hmotu na jedlou krajku používám zn.TRICOT MIX. Lístky nechávám vždy schnout volně na vzduchu. Nikdy je nedávám do trouby, protože jsou pak křehké až lámavé a nejde je dobře tvarovat! Jestliže dobarvujeme lístky za pomocí airbrushe, tak je velmi důležité, abychom barvu na lístky stříkali jen velmi krátce ( cca 1-2 vteřiny ) a to z toho důvodu, abychom zbytečně neprodlužovali dobu schnutí či dokonce lístky zcela nezničili.
Vaše případné dotazy ráda zodpovím.