logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Karamelové košíčky

2. září 2016
645 x
Average rating
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Velikonoční Vánoční Cukroví
Úvod

Karamelové košíčky Obrázek 1

Velice oblíbený druh cukroví.

E-Shop - Jedlý tisk

Postup

Ingredience

Připravíme si:

  • formičky na košíčky
  • sáček s řezanou trubičkou

Na těsto:

  • 120 g moučkového cukru
  • 240 g másla - vytáhneme z lednice cca 2 hodiny předem
  • 360 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • špetku soli
  • na špičku čajové lžičky citrónové kůry

Na náplň:

  • 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
  • 80 g mletých vlašských ořechů - rozmixovaných až na ořechovou mouku
  • 125 g másla - vyndáme z lednice min. 2 hodiny předem

Na dohotovení:

  • čokoládovou polevu
  • na hrubo nakrájené ořechy

Nejprve připravíme těsto. V míse utřeme máslo se žloutky a cukrem. V misce smícháme mouku, sůl, citrónovou kůru, vše přidáme k máslové směsi a zpracujeme v hladké těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň 2 hodiny odležet v lednici.

Zatím si připravíme náplň. Do vodní lázně dáme nejlépe nerezovou misku ( mám vyzkoušené, že se náplň rychleji uvaří ). Do ní nalijeme jedno slazené kondenzované mléko, přidáme rozemleté oříšky, metličkou zamícháme a přiklopíme pokličkou. Za občasného míchání vaříme cca hodinu. Náplň během vaření hodně zhoustne a lehce ztmavne. Odstavíme ji z plotny a necháme vychladnout.

Nyní připravíme samotné košíčky. Těstem z lednice naplníme formičky a dbáme na to, aby vždy uprostřed zůstal menší důlek, protože těsto během pečení nabude a nezbylo by místo na náplň. Troubu zapneme na 190°C.

Košíčky pečeme v předehřáté troubě, dokud jejich okraje nezačnou lehce hnědnout. Po vytažení z trouby je necháme ve formičkách částečně vychladnout. Když zchladnou, vyklopíme je a narovnáme na plech či tác vyložený pečícím papírem. Při pokojové teplotě je necháme vychladnout úplně.

Do šlehací mísy připravíme zcela studenou náplň, přidáme máslo a vyšleháme v krém. Ten přeneseme do sáčku s řezanou trubičkou a plníme jím připravené košíčky - díky zcela rozemletým oříškům to jde snadno. Pokud jste ořechy umleli jen na hrubo, plňte košíčky sáčkem s hladkou trubičkou, aby se sáček neucpal. Naplěné košíčky necháme cca hodinku v lednici ztuhnout.

Zatím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládovou polevu, kterou je-li příliš hustá, rozředíme 100% tukem. Do polevy pak namáčíme košíčky a rovnáme je zpět na tác. Ihned je zdobíme nahrubo nasekanými oříšky a necháme polevu ztuhnout. Hotové košíčky můžeme rovnou podávat.

 

 

Přeji dobrou chut'!

Mohlo by vás zajímat
Máčená esíčka
Máčená esíčka
Štola s tvarohem
Štola s tvarohem
Zázvorky
Zázvorky
Citrónové těsto
Citrónové těsto
Malinové košíčky
Malinové košíčky

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty