Štóla
Ingredience
Suroviny:
- 250 g polotučného měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 50 g rozinek
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g kandovaného ovoce
- 200 g moučkového cukru
- 100 g vlašských ořechů
- prášek do pečiva
- 250 g másla
- 50 g strouhaného kokosu
- vejce - na potření
Máslo vytáhneme z lednice minimálně 2 hodiny předem ( nejlépe přes noc ). Ořechy nasekáme a kandované ovoce nakrájíme na drobno. Do větší mísy nasypeme mouku s kokosem, kypřícím práškem a vše promícháme. Přidáme změklé máslo, cukr, tvaroh, kandované ovoce, ořechy a rozinky.
Troubu zapneme na 150°C. Rukama vypracujeme vláčné těsto, které pak na pomoučeném vále vyválíme v silnější plát o velikosti cca 25 x 35 cm. Jeho okraje na delších stranách přehneme přes sebe a vytvoříme tak štólu. Přeneseme ji na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě do zlatova ( zhruba 45 minut ). Zda je štóla dobře upečená, poznáme zapíchnutím špejle - po vytažení musí být špejle suchá. Upečenou štólu pocukrujeme a necháme vychladnout.
Přeji dobrou chut'!