Cereální listové těsto
Ingredience
Suroviny:
- 180 g celozrnné mouky
- 390 g prosáté hladké mouky
- 10 g sezamových semínek
- 10 g loupané slunečnice
- 10 g lněných semínek
- špetka soli
- 2 žloutky
- 250 ml studené vody
- 2 polévkové lžíce octa
- 250 g másla
- 250 g tuku
Nejprve smícháme oba druhy mouky a všechna semínka. Z této moučné směsi odebereme 100 g a v míse smísíme s máslem a tukem. Ze vzniklé tukové směsi odebereme 1 polévkovou lžíci a dáme ji stranou. Ze zbytku pak vytvarujeme kostku.
Do další mísy dáme odebranou polévkovou lžíci tukové směsi, smísíme ji s veškerými zbylými surovinami a připravíme tzv.vodánek. Nyní vypracujeme nelepivé těsto do tvaru bochánku. Bochánek ( vodánek ) položíme na vál, lehce pomoučíme a přikryjeme ho bud' vlhkou utěrkou anebo igelitem, aby neokoral a necháme cca půlhodinky odležet.
Na pomoučený vál položíme vodánek, který vyválíme do kříže a dbáme na to, aby jeho střed zůstal silnější. Přebytečnou mouku ometeme, na střed vodánku položíme tukovou kostku a přehneme přes ni vyválené cípy ( kostku do vodánku zabalíme ).
Vzniklé listové těsto vyválíme do obdélníku a opět ometeme přebytečnou mouku. Nyní budeme těsto překládat a to nejprve tzv. 'na čtyřikrát' - vezmeme levý i pravý okraj těsta přeložíme je do poloviny obdélníku tak, aby se vzájemně dotýkaly a potom těsto ještě přeložíme na polovinu. Přikryté těsto necháme odležet zhruba 20 minut a pak z něj opět vyválíme na pomoučeném vále obdélník. Ometeme přebytečnou mouku a budeme těsto skládat tzv. 'na třikrát' - vezmeme levý okraj těsta a přeložíme ho zhruba do dvou třetin obdélníku, uchopíme pravý okraj a přehneme ho přes celou plochu těsta. Přikryté těsto necháme znovu 20 minut odležet. Tento postup - překládání na 'čtyřikrát a na třikrát' – celý ještě jednou zopakujeme. Celkově tedy těsto překládáme 4x. Hotové těsto nakonec ještě jednou přehneme na polovinu, zabalíme do igelitu a necháme odležet do druhého dne.
Následující den ho můžeme dále zpracovávat. Využití tohoto těsta je opravdu velmi široké a rozhodně nemusíte zůstat pouze u sladkého zpracování.
Pro usnadnění přípravy listového těsta jsem pro vás připravila i podrobný fotopostup jeho vyvalování a překládání.
Důležité rady:
Vál musí být vždy dostatečně posypaný moukou ( pomoučený ), aby se nám s těstem dobře pracovalo a neporušily se při tom jeho jednotlivé vrstvy.
Před každým překládáním těsta je nutné přebytečnou mouku řádně omést.
Když těsto válíme, nepoužíváme hrubou sílu. Na váleček je lepší tlačit mírně, abychom neporušili tukovou vrstvu.