Jablečný řez se skořicí
Jemný a vláčný zákusek, který v sobě snoubí tradiční chuť jablek a skořice s požitkem ze smetanového krému.
Ingredience
Připravíme si:
- plech s vyšším okrajem o rozměrech 32 x 42 cm
- olej ve spreji
Na těsto:
- 4 vejce
- 8 polévkových lžic cukr krupice
- 8 polévkových lžic polohrubé mouky
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- 2 polévkové lžíce oleje - použila jsem slunečnicový
Na krém:
- 400 ml zakysané smetany ( min. obsah tuku 18 %)
- 500 ml šlehačky
- 1 vanilkový pudink za studena - použila jsem zn.Olé
- 3 polévkové lžíce cukr moučka - můžeme dát více - záleží jen na nás, jak sladký chceme krém
Na dohotovení:
- 500 g cover gel s příchutí meruňka - seženeme v cukrářských potřebách
- 250 ml studené vody
- 750 g nastrouhaných jablek - můžeme dát i o trochu více
- 1 kávová lžička mleté skořice
- malé množství covergelu na potření korpusu
Vystříkáme plech olejem a zapneme troubu na 180°C. Do šlehací mísy dáme vejce s cukrem a vyšleháme v hustou pěnu. Mezitím si v misce smícháme mouku s práškem do pečiva. Jakmile máme vyšlehanou vaječnou směs, snížíme chod stroje, přidáme olej a krátce zamícháme. Na závěr přidáme moučnou směs a opět krátce zamícháme.
Hotovou hmotu naneseme na již připravený plech a pečeme. Do zlatova upečený korpus necháme vychladnout. Po vychladnutí korpus (který necháme na plechu) potřeme slabou vrstvou cover gelu.
Do šlehací mísy dáme šlehačku, cukr, zakysanou smetanu a jen lehce zamícháme, aby se nám cukr rozpustil. Přidáme pudink a šleháme jen cca 20 vteřin a krém je hotový. Připravený krém rovnoměrně rozetřeme na již potřený korpus.
V míse smícháme strouhaná jablka se skořicí, rovnoměrně rozložíme na plech a lehce přitlačíme do krému. Do hrnce dáme cover gel, vodu, metličkou zamícháme a postavíme na plotnu. Směs se nesmí vařit - jen ji zahřejeme na cca 70 °C . Pokud jako já doma nemáte teploměr, tak to zahříváte dokud se ze směsi lehce nekouří. Takto připravenou želatinu odstavíme z plotny, naběračkou nabíráme a ihned jí poléváme připravený moučník. Výhodou této želatiny je, že rychle tuhne, ale znamená to také, že i my musíme pracovat rychle.
Necháme vychladit v lednici cca 2 hodiny, aby krém trochu zatuhnul a můžeme krájet a podávat. Recept možná vypadá složitě, ale je to velice rychlý a chut'ově moc dobrý moučník.
Přeji dobrou chut'!