Malinové košíčky
Ingredience
Připravíme si:
- větší formičky ve tvaru košíčku ( použila jsem 9 cm velké)
- hladká a řezaná trubička
- cukrářský sáček
- měděný drátek
- 100% tuk
Na korpus:
- 170 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 150 g másla (vyndáme z lednice cca 2 hodiny předem)
- polévková lžíce polotučného mléka
- žloutek
Na náplň:
- 150 g malin (čerstvé nebo mražené)
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
- polévková lžíce vody
- 2 bílky
- špetka soli
- 80 g krupicového cukru na rozvar
- 50 ml vody
- 20 g krupicového cukru na zasypání
Na dohotovení:
- maliny na ozdobení
- 150 ml smetany ke šlehání 33% ( může být i rostlinná )
- lze přidat polévkou lžíci moučkového cukru ( není nutné )
Začneme přípravou těsta. Do šlehací mísy dáme máslo, cukr a šleháme. Přidáme žloutek, vlažné mléko a opět šleháme až se směs spojí. Pak přisypeme mouku a krátce zamícháme. Vznikne nám poněkud řidší těsto, ale mouku nepřidáváme!! Zabalíme do mikrotenového sáčku a uložíme na 1 hodinu do lednice.
Zatím si vymažeme formičky rozpuštěným 100% tukem. Do hrnce dáme maliny, vodu, moučkový cukr a vše za občasného míchání vaříme. Z počátku musíme míchat častěji dokud maliny nepustí štávu. Vaříme cca 10 minut a pak hrnec odstavíme. Do jiného hrnce nasypeme cukr na rozvar a přidáme vodu. Šlehací mísu tzv. "vyoctujeme" (nalijeme trochu octa do šlehací mísy a kroužíme s mísou tak, aby ji ocet zevnitř celou zvlhčil). Zbytek octa vylijeme. Šlehací metlu rovněž polijeme octem - to proto, aby šlo bílky lépe vyšlehat. Do mísy dáme bílky, sůl a cukr na zasypání.
Zapneme troubu na 190°C. Vytáhneme připravené těsto z lednice a vyválíme na pomoučeném vále. Za pomoci formičky vykrájíme kolečka, která vložíme do vymazaných košíčků. Pečeme ve vyhřáté troubě, ale korpusy si jen předpečeme (stačí cca 12 minut). Jakmile vložíme do trouby košíčky, ihned začneme vařit rozvar. Jakmile se začne vařit, dáme šlehat připravené bílky. Vezmeme měděné očko a zkoušíme zda je rozvar uvařený. Namočíme do něj očko a po vyjmutí do očka foukneme. Jakmile se nám podaří vyfouknout bublinky v řadě, máme rozvar uvařený. Jedná se o malé množství cukru s vodou, takže vše netrvá dlouho a proto rozvar hlídáme a zkoušíme foukat!!
Snížíme chod stroje a pomalu zalijeme ušlehané bílky rozvarem. Po lžících přidáme uvařenou a studenou malinovou směs. Šleháme dokud nemáme předpečené košíčky. Pak si připravíme sáček s hladkou trubičkou a vytáhneme předpečené košíčky z trouby. Snížíme teplotu na 170° . Na košíčky nastříkáme bílkovou směs a dáme je zpět do trouby, kde je necháme dopéct. Sníh lehce zezlátne.
Hotové košíčky vytáhneme opatrně z trouby a necháme vychladnout. Smetanu ušleháme do tuha (část šlehačky můžeme obarvit na červeno, ale není to nutné). Připravíme si sáček s řezanou trubičkou a naneseme šlehačku na připravené košíčky. Dozdobíme je malinami a je hotovo.
Přeji dobrou chut'!