Mandlové řezy
Ingredience
Připravíme si:
- cukrářský sáček s řezanou trubičkou - seženete v cukrářských i domácích potřebách
- plech s vyšším okrajem o velikosti 24x34 cm
- olej ve spreji
Na těsto:
- 3 vejce
- 80 g mandlové pasty
- 2 polévkové lžíce strouhaných mandlí
- 5 polévkových lžic polohrubé mouky
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- 6 polévkových lžic krupicového cukru
- 6 polévkových lžic polotučného mléka
Na krém:
- 250 ml smetany ke šlehání (min. 33% tuku)
- 120 g čokolády (použila jsem pecičkovou)
- 200 g mandlové pasty
- 6 polévkových lžic krupicového cukru
- 1 kostka másla
Na dohotovení:
- 30 g mandlových lupínků
Nejprve začneme přípravou krému, protože musí minimálně 12 hodin chladnout v lednici. Do hrnce nalijeme smetanu, přidáme cukr, metličkou zamícháme a dáme vařit. Jakmile se směs začne vařit, snížíme plamen na minimum, přidáme mandlovou pastu a za stálého míchání necháme povařit 1 - 2 minuty. Mícháme proto, aby se nám směs nepřipálila. Pak hrnec odstavíme z plotny a ihned přidáme čokoládu. Vše metličkou mícháme dokud se čokoláda nerozpustí - (můžeme použít i jinou než pecičkovou, ale musíme ji předem na drobno nakrájet, aby se nám rozpustila a nezůstaly v krému kousky). Takto připravený krém uložíme nejméně na 12 hodin do lednice (nejlépe však do druhého dne ).
Nyní si připravíme korpus. Plech vystříkáme olejem ve spreji. Pokud jej nemáte, stačí po staru vymazat rozpuštěným 100% tukem a vysypat moukou. Zapneme troubu na 180°C. Do šlehací mísy dáme vejce s cukrem a šleháme v hustou pěnu tak dlouho, dokud nám směs nezesvětlá a výrazně nezvětší svůj objem. Zatím si ohřejeme mléko, ale dbáme na to, aby bylo pouze vlažné - ne horké!!! Do vlažného mléka nalijeme mandlovou pastu a metličkou rozmícháme. V druhé misce smícháme mouku, prášek do pečiva a strouhané mandle. Jakmile máme vyšlehanou vaječnou směs, snížíme chod stroje, nalijeme mandlovou směs a krátce promícháme. Do připravené směsi nasypeme moučnou směs a opět zamícháme - vznikne hladké a trochu řidší těsto.
Těsto dáme péct do vyhřáté trouby na cca 40 minut. Čas je pouze orientační, takže těsto hlídáme!! Zda je korpus upečený poznáme zapíchnutím špejle do jeho středu. Špejle musí být po vytažení suchá. Korpus necháme vychladnout - já ho nechávám do druhého dne ( lépe se s ním manipuluje ).
Druhý den dáme do šlehací mísy vychladnutý krém, přidáme změklé máslo a vyšleháme. Krém během šlehání zesvětlá a je krásně hladký. Mezitím si připravíme k plnění korpus (někomu vadí okraje na korpusu - můžeme, ale nemusíme je nožem oříznout ). Korpus rozkrojíme napůl, takže nám vzniknou dva stejně velké díly. Na první plát namažeme zhruba 1/3 krému a položíme navrch druhý plát. Naplníme sáček s řezanou trubičkou a naneseme jím navrch zbytek krému. Jakým stylem, to je jen na naší fantazii. Já krém nanášela šikmo. Na takto připravený moučník rovnoměrně nasypeme mandlové lupínky a můžeme krájet. Doporučuji moučník ještě na hodinku strčit do lednice - lépe se potom krájí.
Přeji dobrou chut'!