Kolečka s mandlemi
Ingredience
Připravíme si:
- kulatou ( vroubkovanou ) vykrajovačku
Suroviny:
- 160 g tekutého medu
- žloutek
- 6 polévkových lžic polotučného mléka
- 125 g krupicového cukru
- kávovou lžičku perníkového koření
- 8 g jedlé sody - cca 2 kávové lžičky
- 500 g hladké mouky
Na ozdobu:
- oloupané a rozpůlené mandle
V hrnci zahřejeme med s 1 a 1/2 lžící vody. Odstavíme ho z plotny, přidáme žloutek, 3 polévkové lžíce mléka, cukr, koření a vše zamícháme. Pak necháme směs vychladnout. Z vychlazené směsi ušleháme pěnu. Ve zbytku mléka rozpustíme jedlou sodu a vmícháme ho do pěny. Přidáme mouku a vypracujeme těsto. To zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočívat cca 30 minut.
Zapneme troubu na 180 °C. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta silnější plát ( 3-4 mm ). Z plátu vykrájíme kolečka, která narovnáme na předem připravené plechy vyložené pečícím papírem. Kolečka potřeme mlékem a do jejich středu vždy zlehka vmáčkneme půlku mandle. Pečeme je ve vyhřáté troubě a to cca 8 - 9 minut. Hotová kolečka necháme řádně vychladnout a naskládáme je do krabice, kde se zhruba za 2-3 týdny odleží.
Přeji dobrou chut'!