Jahodový řez
Ingredience
Připravíme si:
- použila jsem dortovou formu na pečení bez dna o rozměrech 28x18 cm
- pečící papír
- silikonoý olej na pečení
Na korpus:
- 4 vejce
- 8 polévkových lžic krupicového cukru
- 9 polévkových lžic polohrubé mouky
- 50ml polotučného mléka
- 100 g nahrubo nasekaných jahod
Na krém:
- 5 polévkových lžic moučkového cukru
- 500 g jahod
- 250 g másla - vytáhneme z lednice min. 2 hodiny předem
- 1,5 sáčku jahodového pudinku v prášku
- 100 ml polotučného mléka
Na dohotovení:
- 1 sáček želatiny v prášku zn. Oetker - koupila jsem již na červeno obarvenou
Nejprve si připravíme krém, protože nám po uvaření musí vystydnout. Vystřihneme si z pečícího papíru kruh o malinko větší než je kastrůlek, ve kterém budeme vařit pudink. Jahody s cukrem rozmixujeme, nalijeme do kastrůlku a vaříme za občasného míchání, aby se nám jahody nepřipálily.
Mezitím si do misky nasypeme pudink, nalijeme mléko a metličkou rozmícháme. Jakmile se nám jahody začnou vařit, tak nalijeme připravené mléko s pudinkem a mícháme cca 2 minuty dokud nám směs nezhoustne. Hotový pudink přikryjeme připraveným papírem. To z toho důvodu, aby se nám na povrchu nevytvořil škraloup. Pak ho necháme vychladnout.
Nyní si připravíme korpus. Obalíme spodek formy pečícím papírem, aby nám korpus nevytekl. Očistíme jahody a nahrubo je nasekáme. Zapneme troubu na 170°C. Do šlehací mísy dáme vejce s cukrem a vyšleháme v hustou pěnu. Zatím si v misce smícháme mouku s práškem do pečiva v druhé misce promícháme nasekané jahody s mlékem. Jakmile se nám vaječná hmota vyšlehá, snížíme chod stroje a nalijeme tekutou směs. Potom krátce zamícháme a na závěr přidáme sypkou směs a opět promícháme.
Vzniklou hmotu nalijeme do již připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme cca 40 minut. Čas je pouze orientační, protože každá trouba peče jinak - takže hlídáme!! Upečený korpus vytáhneme z trouby a necháme ve formě vychladnout. Sundáme pečící papír z formy a položíme na tác, na kterém budeme hotový moučník podávat.
Vychladnutý jahodový pudnik přendáme do šlehací mísy, přidáme změklé máslo a vyšleháme v krém. Hotový krém rozetřeme na vychladnutý korpus. Uvaříme si želatinu dle návodu na sáčku, necháme ji částečně vychladnout a poté opatrně nalijeme na již připravený moučník. Až želatina zatuhne, dáme ji vychladit do lednice - nechala jsem do druhého dne.
Druhý den vytáhneme moučník z lednice a nožem lehce objedeme dortovou formu. Formu lze tak snáze odstranit a na tácu nám zůstane jen moučník, který můžeme krájet a podávat.
Přeji dobrou chut'!