Borůvkový koláč s tvarohovým krémem
Ingredience
Připravíme si:
- plech o velikosti 32x40 cm
- sprej na pečení nebo 100% tuk na vymazání
- hladkou mouku na vysypání plechu
Na těsto budeme potřebovat:
- 150 ml polotučného mléka
- 1/2 kostky kvasnic
- 3 čajové lžičky cukru krupice
- 200 g hladké mouky
- 125 g polohrubé mouky
- špetku soli
- 75 g rozpuštěného másla (můžeme použít také tuk, například Zlatou Hanou, Heru apod.)
- 1 vejce (pokojové teploty)
Na krém budeme potřebovat:
- 1 tvaroh v kostce (polotučný)
- 3 vrchovaté polévkové lžíce cukru moučka
- 150 ml polotučného mléka
- 2 vanilkové pudinky v prášku
- cca 700 g borůvek (čerstvých nebo mražených, případně jiného ovoce)
Postup:
Nejprve si připravíme plech – buď ho vystříkáme olejem ve spreji, nebo si rozpustíme 100% tuk a plech jím vymažeme. Poté ho vysypeme hladkou moukou.
Dále si připravíme kvásek. Do misky nasypeme cukr a nalijeme mléko a ohřejeme ho v mikrovlnné troubě tak, aby bylo teplé, ale nepálilo. Do teplého mléka s cukrem nadrobíme kvasnice, uložíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Mezitím, než nám vzejde kvásek, si do větší mísy nasypeme obě mouky a sůl a zamícháme. V jiné menší misce rozpustíme máslo, případně tuk.
Jakmile kvásek vzejde, nalijeme ho do mouky se solí a zlehka zamícháme. Přidáme rozpuštěný tuk a vejce a vařečkou zaděláme těsto. Těsto propracováváme tak dlouho, až nelepí. Poté ho lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Po vykynutí těsto ještě jednou promícháme, znovu poprášíme moukou a necháme kynout.
Mezitím, co nám kyne těsto, si připravíme krém na dohotovení buchty.
Do šlehací mísy dáme tvaroh s cukrem a krátce šleháme. Přidáme mléko a šleháme tak dlouho, až vznikne hladký krém. Přidáme do něj vanilkové pudinky a opět krátce zašleháme.
Teď již máme připravené na koláč vše, co budeme potřebovat.
Zapneme troubu na 180°C a necháme ji rozehřát. Dvakrát vykynuté těsto přendáme na připravený plech a malým válečkem ho rozválíme po celé ploše plechu. Těsto bude poměrně tenké, ale tak to má být. Na vyválené těsto rovnoměrně rozetřeme připravený krém a posypeme ho borůvkami nebo jiným ovocem. Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 40 minut. V průběhu pečení koláč hlídáme, protože každá trouba peče jinak. Upečený koláč vytáhneme z trouby, přikryjeme utěrkou a necháme zcela vychladnout. Poté krájíme a můžeme podávat.
Přejeme všem dobrou chuť!