Kaki řezy
Ingredience
Připravíme si:
- plech s vyšším okrajem o rozměrech 32x42 cm
- olej ve spreji
Na korpus:
- 5 vajec
- 10 polévkových lžic krupicového cukru
- 10 polévkových lžic polohrubé mouky
- vrchovatá čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
- 2 polévkové lžíce kakaa
Na krém:
- 2 kostky tvarohu ( nepoužívat ten ve vaničce - krém by byl řídký )
- 500 g mascarpone
- 160g moučkového cukru
Na dohotovení:
- marmeláda na potření - já použila meruňkovou, ale může být jakákoliv
- 3 ks kaki (ovoce musí být na omak měkké, aby bylo sladké) - kupuji ho týden předem a doma při pokojové teplotě změkne
- 500 g covergel briant meruňka - seženete v cukrářských potřebách
Plech vystříkáme olejem ve spreji a zapneme troubu na 180°C. Do šlehací mísy dáme vejce s cukrem a šleháme do husté pěny. Hmota během šlehání zvětší svůj objem a zesvětlá. Zatím si do misky prosijeme mouku s kakaem, přidáme kypřící prášek a zamícháme. Jakmile máme vyšlehanou vaječnou hmotu, snížíme chod stroje a nalijeme smetanu. Pak necháme krátce zamíchat a na závěr přidáme zbývající suroviny, které rovněž promícháme.
Hotovou hmotu přendáme na plech a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme cca 35 minut. Čas je jen orientační, protože každá trouba peče jinak - takže hlídáme! Zda je korpus již upečený, poznáme zapíchnutím špejle do jeho středu. Špejle musí být po vytažení suchá. Upečený korpus vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Vychladnutý korpus potřeme marmeládou.
Do šlehací mísy dáme mascarpone, tvaroh, moučkový cukr a šleháme dokud se nám suroviny nespojí v hladký krém. Vznikne sice trochu tužší, ale vynikající krém, který naneseme na potřený korpus a nožem ho rovnoměrně rozetřeme.
Oloupeme si zralé kaki, které rozmixujeme. Do hrnce dáme covergel a 250 ml rozmixovaného ovoce a zahřejeme. Nesmí se vařit (zahřát jen cca na 70°C ) - kouří se z něj, ale nevaří se. Tenkým praménkem anebo za pomocí naběračky rovnoměrně nalijeme na moučník. Ztuhlé dáme zhruba na 2 hodinky do lednice a pak už rovnou krájíme a podáváme.
Přeji dobrou chut'!