Malinový strakáč
Ingredience
Připravíme si:
- dortová forma bez dna - použila jsem šestihran, ale můžete použít i jiný tvar
- pečící papír
Na korpus:
- 2 vejce
- 4 polévkové lžíce krupicového cukru
- 4 polévkové lžíce hladké mouky
Na krém:
- 380 g bílého jogurtu (použila jsem Choceňský)
- 4 polévkové lžíce moučkového cukru
- 5 ks plátkové želatiny zn. Dr.Oetker
- 380 g čokoládového jogurtu (rovněž Choceňský)
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
- 5 ks plátkové želatiny zn. Dr.Oetker
- 5 polévkových lžic studené vody
Na dohotovení:
- 500 g malin
- 2 práškové želatiny zn. Dr.Oetker ( použila jsem čirou, ale může být i červená)
- 2 polévkové lžíce krupicového cukru
- 5 polévkových lžic studené vody
Nejprve si upečeme plát těsta. Ustřihneme pečící papír velikosti plechu, postavíme na něj formu a obyčejnou tužkou ji obkreslíme. Formu dáme pryč a papír na plechu otočíme tak, že na spodní straně zůstane pokreslený papír - vidíme zkrz obrys dortové formy. Zapneme troubu na 220°C.
Do šlehací mísy dáme vejce s cukrem a šleháme do husté pěny. Během šlehání nám směs zesvětlá a zvětší svůj objem. Přidáme mouku a krátce šleháme při nižších otáčkách dokud se směs nespojí v hladkou hmotu. Přemístíme ji na již připravený pečící papír a nožem rozetřeme tak, aby hmota přesahovala přes nakreslený obrys formy cca o 2 cm. Dbáme na to, aby hmota byla stejnoměrně rozetřená. Dáme ji péct do vyhřáté trouby. Trvá to jen chvilku, takže hlídáme!!! Pečeme lehce do zlatova. Zda je plát upečený, poznáme když na něj poklepeme polštářky prstů. Nesmí na něm zůstat otisky. Pokud zůstanou, necháme ještě pár vteřin v troubě. Hotový plát vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.
Vychladnutý plát otočíme, sundáme papír, otočíme zpět samotný plát a papír vyhodíme. Plát položíme na tác, na kterém budeme chtít podávat hotový dort. Na plát položíme dortovou formu a to tak, aby ze všech stran přesahoval, silně zatlačíme a formu tak dostaneme až na tác. Část těsta, které nám přečnívá přes dortovou formu, zatím neodstraňujeme!!
Připravíme si samotný krém. Do dvou menších kastrůlků dáme plátky želatiny, přidáme vodu a necháme cca 5 minut bobnat. Po uplynutí této doby plátky želatiny otočíme a necháme dalších 5 minut bobtnat. Zatím si do misky vyklopíme bílý jogurt, přidáme cukr a metličkou zamícháme. Ve druhé misce uděláme to samé i s čokoládovým jogurtem. Zapneme sporák a postavíme na něj kastrůlky s nabobtnalou želatinou. Metličkou mícháme do úplného rozpuštění.
Až se nám želatina rozpustí (trvá to jen chviličku), tak ji odstavíme z plotny. Do prvního kastrůlku dáme dvě polévkové lžíce bílého jogurtu, metličkou zamícháme. Takto připravenou směs nalijeme do zbytku bílého jogurtu a řádně zamícháme. To samé uděláme s druhým kastrůlkem a čokoládovým jogurtem. Do každého kastrůlku vložíme polévkovou lžíci a na již připravený plát s dortovou formou střídavě nanášíme vždy lžíci bílého a čokoládového jogurtu. Pak vše odložíme do lednice ztuhnout a to zhruba na hodinku.
Uvaříme si dle návodu práškovou želatinu. Vytáhneme ztuhlý jogurt a nožem opatrně ořízneme plát který nám přečnívá. Rovnoměrně narovnáme maliny na ztuhlý jogurt. Až nám částečně zchladne želatina, zalejeme jí naskládané maliny a necháme nejlépe do druhého dne ztuhnout.
Druhý den si vezmeme nůž s ostrou špičkou a opatrně jím objedeme po obvodu formy. Tím se dortová forma uvolní od moučníku a můžeme ji snadno odstranit. Na tácu nám zůstane samotný moučník.
Přeji dobrou chut'!