Ořechové košíčky
Ingredience
Připravíme si:
- formičky na košíčky
- sáček s řezanou trubičkou
Na korpus:
- Linecké těsto - recept uložen v Cukroví
Na náplň:
- 75 g krupicového cukru
- 240 g polotučného mléka
- 125 g mleté drobečky
- 75 g mletých ořechů (vlašských)
- vanilkový cukr
- rum
Na dohotovení:
- čokoládová poleva
- 100% tuk
- na ozdobu - půlky vlašských ořechů ( mohou být i hrubě nasekané )
Den předem si připravíme linecké těsto dle receptu. Druhý den dáme do hrnce vařit mléko s cukrem a jakmile se začne vařit, přisypeme ořechy a pak povaříme ještě cca 5 minut a to za stálého míchání, aby se ořechy nepřipálily. Uvařenou směs sundáme z vařiče a vmícháme drobečky. Takto připravenou náplň necháme částečně vychladnout, přidáme rum, zamícháme a necháme vychladnout zcela.
Zapneme troubu na 180°C. Odleželé těsto dáme do formiček a pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova. Horké vyklápíme a necháme vychladnout. Zcela vychlazenou náplň promícháme metličkou - jestliže je hodně tuhá, přidáme rum a znovu promícháme. Hotovou náplň dáme do sáčku s trubičkou a naneseme ji do připravených košíčků. Necháme ztuhnout.
Rozpustíme si ve vodní lázni čokoládu. Ztuhlé košíčky v ní máčíme a nakonec je ozdobíme ořechy. Vše necháme řádně zatuhnout a máme hotovo.
Přeji dobrou chut'!
POZNÁMKA:
Mleté drobečky z dětských piškotů obsahují hodně cukru a proto si je raději připravuji sama. Důvod je prostý - s kupovanými nikdy nedocílíte žádoucí chuti tohoto cukroví. To je možné pouze za použití vlastních, doma upečených drobečků.
Připravím si dle receptu světlý korpus (recept uložen v korpusech) a ušlehanou hmotu rozdělím na 2 poloviny. Do jedné poloviny přidám 2 polévkové lžíce kakaa a metličkou zamíchám. Pak pokračuji dle receptu. Upečený korpus rozkrájím na drobné kousky, které nechám uschnout a pak je umelu. Výhodou těchto drobečků je i to, že mají dlouhou trvanlivost a můžeme si je tak připravit i měsíc předem. Jestliže nám nějaké zbydou, můžeme je zužitkovat i do jiných receptů - např. do rolády plněné ořechovou náplní anebo jimi zahustíme řídkou marmeládu, kterou máme určenou na lepení cukroví.