logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Jahodový koláč

7. duben 2017
1348 x
Average rating
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Řezy a zákusky
Úvod

Jahodový koláč Obrázek 1

Lahodný koláč, jehož příprava je celkem snadná.

E-Shop - Jedlý tisk

Postup

Ingredience

Připravíme si:

  • koláčovou formu o průměru 24 cm
  • olej ve spreji nebo 100% tuk a hrubou mouku

Na těsto:

  • 2 vejce
  • 4 polévkové lžíce krupicového cukru
  • 2 polévkové lžíce polotučného mléka
  • 4 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • rovnou čajovou lžičku kypřícího prášku
  • špetku soli
  • špetku citrónové kůry

Na krém:

  • 150 g mascarpone
  • 150 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
  • polévkovou lžíci krupicového cukru - může být i více
  • polévkovou lžíci pudinku za studena zn. Olé

Na dohotovení:

  • 500g čerstvých jahod
  • sáček červené želatiny zn. Oetker
  • 1 polévkovou lžíci krupicového cukru

Koláčovou formu vystříkáme olejem ve spreji nebo vymažeme rozehřátým 100% tukem. Pokud použijeme 100% tuk, musíme formu ještě vysypat hrubou moukou. Zapneme troubu na 180°C. V misce smícháme mouku, kypřící prášek, sůl a citrónovou kůru. Do další mísy dáme vejce s cukrem a vyšleháme v hustou pěnu. Pak snížíme chod stroje a přilijeme polotučné mléko. Na závěr přisypeme moučnou směs a vše krátce zamícháme.

Takto připravené těsto přeneseme do formy a dáme péct. Těsta není mnoho a proto je korpus velmi brzy upečen ( je nutné ho hlídat ). Upečený korpus vytáhneme z trouby a necháme jej vychladnout. Zatímco korpus chladne, nachystáme si jahody. Zbavíme je stopek a rozpůlíme je. Pak připravíme krém. Do mísy dáme veškeré suroviny a ručním šlehačem ušleháme krém. Díky pudinku za studena to netrvá dlouhou. Hotový krém pak rovnoměrně rozetřeme na korpus.

Dle návodu na sáčku uvaříme želatinu a necháme ji částečně vychladnout. Zatímco chladne, naskládáme na krém jahody - začneme od okraje a směřujeme ke středu. Na závěr polijeme jahody částečně vychlazenou želatinou. Želatinu lijeme nejprve postupně polévkovou lžicí a její zbytek pak nalijeme na jahody tenkým praménkem. Vše necháme chvilku zatuhnout a pak vložíme minimálně na 2 hodiny do lednice. Vychlazený koláč nakrájíme a můžeme servírovat.

Přeji dobrou chut'!

Mohlo by vás zajímat
Cheesecake s jahodami
Cheesecake s jahodami
Třešňový řez
Třešňový řez
Věnečky
Věnečky
Jahodové cheesecakové sušenky
Jahodové cheesecakové sušenky
Mandlové řezy
Mandlové řezy

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty