Malovaná roláda
Ingredience
Připravíme si:
- plech a pečící papír stejné velikosti
Kakaová hmota:
- vajíčko velikosti S
- 1 polévková lžice kakaa
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
- 3 polévkové lžíce hladké mouky
Světlá hmota:
- 3 vejce velikosti M
- 6 polévkových lžic krupicového cukru
- 6 polévkových lžic hladké mouky
Náplň:
- cca 150 gramů ovoce dle vlastního výběru - může být čerstvé, kompotované nebo mražené - já použila mražené borůvky
- 300 - 400 ml šlehačky ke šlehání
Nejdříve si připravíme kakaovou hmotu. Do misky dáme veškeré suroviny a vyšleháme. Každé vajíčko je jiné, takže pokud je hmota příliš řídká, přidáme mouku. Když je příliš tuhá, přidáme bílek. Hmota nesmí být moc tuhá proto, aby se dala snadno nanést sáčkem na plech, ale zároveň ani ne moc řídká, aby netekla - prostě tak akorát.
Hmotou naplníme sáček. Pokud nemáme cukrářský pytlík (já používám igelitový pytlík, který se dá koupit i v domácích potřebách), tak použijeme klasický mikrotenový sáček, kterému ustřihneme špičku a nastříkáme na pečící papír různé ozdobné tvary. Hmotu vložíme cca na hodinu do mrazáku.
Po necelé hodině si dáme do misky vajíčka s cukrem a řádně vyšleháme do husté pěny. Přidáme prosátou mouku a krátce zamícháme. Zapneme si troubu na 180°C. Vytáhneme papír s připravenými ozdobami z mrazáku, nalijeme na něj připravenou světlou hmotu a nožem ji opatrně rozetřeme. Vložíme do trouby a pečeme roládu.Upečenou a nestočenou roládu necháme řádně vychladnout.
Mezitím si do ní připravíme náplň. Ušleháme si šlehačku a opatrně do ní přimícháme ovoce. Vychladlou roládu otočíme a opatrně sundáme papír. Roládu opět otočíme a položíme zpět. Naneseme šlehačkovou náplň s ovocem, stočíme a necháme cca 2 hodiny vychladnout.
Přeji dobrou chuť!