Štola s tvarohem
Sladká a vynikající pochoutka s ořechy, rozinkami a kandovaným ovocem. Má sice trošku víc kalorií, ale rozhodně stojí za hřích! Pečeme ji nejméně 14 dní, ale klidně i měsíc před Vánocemi, aby se stihla dobře uležet!
Ingredience
Na těsto budeme potřebovat:
- 500g hladké mouky
- 200g cukru krupice
- 180g změklého másla
- 2 vejce
- kostku měkkého tvarohu
- vanilkový cukr
- kypřící prášek do pečiva
- 3 polévkové lžíce rumu
- 100g rozinek
- 100g kandované citronové a/nebo pomerančové kůry
- 100g sekaných ořechů (lze použít také třeba směs mandlí a lískových ořechů)
Na dohotovení budeme potřebovat:
- 50g másla
- 100g moučkového cukru
- vanilkový cukr
V misce smícháme mouku a kypřící prášek. V druhé větší míse utřeme vejce s máslem, cukrem krupice a vanilkovým cukrem. Přidáme tvaroh, rozinky, ořechy, kandovanou kůru, rum a krátce zamícháme. Nakonec přidáme moučnou směs a zamícháme v těsto (viz obrázek č. 1).
Troubu zapneme na 180 °C a necháme ji předehřát.
Z těsta uděláme dva válečky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem (viz obrázek č. 2). Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 40 minut.
Ihned po upečení potřeme horké štoly máslem a bohatě je obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru (viz obrázek č. 3). Když štoly úplně vychladnou, zabalíme je do alobalu a necháme je uležet.
Přejeme vám dobrou chuť!