Labutě
Ingredience
Připravíme si:
- sáček s hladkou i řezanou trubičkou
Na těsto:
- 5 vajec
- špetka soli
- 250 ml studené vody
- 100 g másla
- 200 g hladké mouky
Na krém:
- 100 g jahod - můžeme použít čerstvé i mražené
- 60 g krupicového cukru
- 1 vanilkový pudink
- 250 ml polotučného mléka
- 400 ml smetany ke šlehání ( 33%tuku )
- 200 ml rostlinné šlehačky
- jenom živočišnou šlehačku můžete použít, pokud přidáte ztužovač
Na dohotovení:
- fondán - koupíme v cukrář.potřebách či připravíme dle receptu z Krémů
Nejprve připravíme základ na samotný krém. Rozmixujeme jahody. Do hrnce nalijeme větší část mléka, přidáme cukr a rozmixované jahody a dáme vařit. Zatím ve zbytku mléka rozmícháme van.pudink a až se začne mléko vařit, přidáme rozmíchaný pudink a uvaříme ho. Je dobré pudink přikrýt kusem pečícího papíru, aby na povrchu nevznikl škraloup. Necháme ho vychladit nejlépe do druhého dne a to při pokojové teplotě.
Následující den nalijeme do hrnce vodu, přidáme máslo, sůl a dáme vařit. Jakmile se začne voda vařit a máslo je rozpuštěné, přisypeme mouku a mícháme tak dlouho, dokud nezpracujeme veškerou mouku. Vznikne nám nelepivé těsto, které přeneseme do mísy a postupně k němu přidáváme vejce. Postupně z toho důvodu, aby těsto nezřídlo.
Zapneme troubu na 220°C. Sáčkem s řezanou trubičkou vytvoříme na plechu tělo labutě a to ve tvaru oválku, který je na jedné straně užší než na druhé. Na jiném plechu vytvoříme sáčkem s hladkou trubičkou labutí krky ( tvar otazníku ). Vše pečeme ve vyhřáté troubě. Když těsto v troubě lehce vyskočí, tak ji pootevřeme, dáme tam kus papíru nebo vařečku a takto labutě pečeme, dokud nemá těsto lehce nazlátlou barvu. Labutě budou krásně vysoké a nespadnou. Upečené labutě vytáhneme z trouby a necháme je vychladnout na plechu.
Zatímco labutě stydnou, doděláme si krém. Do šlehací mísy dáme jahodový pudink a krátce šleháme, dokud se nespojí v hladký krém. Do druhé šlehací mísy dáme rotlinnou šlehačku a šleháme do tuha. Přidáme smetanu ke šlehání a ušleháme šlehačku. Do vyšlehané šlehačky přidáme jahodový pudink a metličkou zlehka zamícháme.
Těla labutí rozřízneme na dvě části a na spodní část naneseme krém za pomoci sáčku s řezanou trubičkou. Do hrnce dáme fondán, přilijeme trošku vody a mícháme na mírném ohni. Poleva nesmí pálit, aby byla krásně lesklá. Do připravené polevy namáčíme vršek těla labutě, kterým následně přiklopíme její krémem naplněnou spodní část. Připevníme labuti krk a můžeme nabídnout hostům.
Přeji dobrou chut'!