Čokoládové cupcakes
Ingredience
Připravíme si:
- 12 ks papírových košíčků průměr 5 cm
Na korpus:
- 50 g kvalitní hořké čokolády
- 50 ml smetany (12% tuku)
- 110 g polohrubé mouky
- 1 čajová lžička kypřícího prášku
- 120 g cukr krupice
- 3 vejce
Na krém:
- 150 ml smetany 12% (tuku)
- 300 g hořké kvalitní čokolády
Na dohotovení:
- třešně v gelu - seženete v cukrářských potřebách
- koktejlové třešně
Nejprve si připravíme samotný krém. Do hrnce nalijeme smetanu (150ml) a dáme vařit. Jakmile ji přivedeme k varu, vyčkáme cca 1-2 minuty a poté vypneme. Přisypeme na drobno nasekanou čokoládu (300g) a metličkou mícháme do úplného rozpuštění. Hotový krém dáme vychladit do lednice do druhého dne.
Druhý den si připravíme na plech 12 košíčků. Do misky dáme nadrobno nakrájenou čokoládu, nalijeme smetanu a dáme rozehřát do mikrovlné trouby. Po chvilce vytáhneme a metličkou zamícháme. Pokud máme ještě v misce kousky čokolády, dáme ji znovu ohřát a poté opět zamícháme.
Zapneme si troubu na 200°C. Do šlehací mísy dáme vejce s cukrem a šleháme do husté pěny. Během šlehání si v misce smícháme mouku s kypřícím práškem. Jakmile máme vyšlehanou vaječnou směs, snížíme chod stroje, nalijeme vychladlou čokoládovou směs a krátce zamícháme. Nakonec přidáme moučnou směs a opět krátce zamícháme.
Hotovou hmotu rozdělíme do košíčků, které plníme zhruba do 2/3. Naplněné košíčky dáme péct do vyhřáté trouby. Když jsou košíčky upečené, vytáhneme je z trouby a necháme vychladnout.
Do vychladnutých košíčků pomocí děrovače muffinů uděláme dírky a to vždy uprostřed. Kávovou lžičkou naneseme do středu třešňový gel. Vychladlý krém přendáme do misky a vyšleháme. Takto připravený krém dáme do sáčku s hladkou trubičkou a nastříkáme na košíčky. Navrch krému umístíme koktejlovou třešničku a můžeme rovnou podávat.
Přeji dobrou chut'!