Karamelový cheesecake
Ingredience
Připravíme si:
- forma na koláč o průměru 19 cm
- pečící papír - vystřihneme kruh velikosti formy
- alobal
- silikonový olej na pečení - pokud nemáme použijeme 100% tuk
Na koláč:
- 3 ks sýr Philadelphia
- 40g másla
- 80g sušenek BE-BE (červený obal)
- 2 vejce
- 90 g zakysané smetany (18 % tuku)
- 14 g hladké mouky
- 90 g karamelu - recept uložen v krémech
Na dohotovení:
- 50 g karamelu
Vystříkáme formu silikonovým olejem. Pokud ho nemáme, rozpustíme si 100% tuk a formu důkladně vymažeme. Je to důležité, protože jinak se nám hotový koláč bude špatně vyklápět z formy. Do vymazané formy vložíme pečící papír a ten opět vystříkáme silikonovým olejem nebo potřeme tukem.
Rozdrobíme si sušenky BE-BE. Nejjednodušší je vložit je do mikrotenového sáčku, který uzavřeme a válečkem rozmačkáme sušenky na jemný prášek. Obsah sáčku vysypeme do misky, přidáme rozpuštěné máslo a ručním šlehačem vymícháme v hutnou hmotu. Naneseme na již připravenou formu a rovnoměrně "udusáme" skleničkou s rovným dnem. Připravíme si 2 pláty alobalu, které položíme křížem a do středu umístíme formu. Zbytek alobalu omotáme kolem formy tak, aby alobal přečníval přes formu cca o 2 cm. Děláme to z toho důvodu, aby se nám voda během pečení nedostala do koláče. Takto připravenou formu dáme na plech s vyšším okrajem a zapneme troubu na 175 °C.
Nyní si připravíme samotný krém. Během jeho přípravy je důležité, abychom zbytečně nevháněli vzduchové bublinky do krému, protože koláč by nám během pečení mohl popraskat. Je proto dobré šlehat pomalu a nic neuspěchat. Do šlehací mísy vložíme sýr, cukr a karamel a šleháme až nám vznikne stejnorodá hmota. Přidáme mléko a mícháme dokud se zcela nezapracuje do krému. Pak přidáme zakysanou smetanu a opět mícháme.
Dáme si vařit plnou konvici vody - lépe když nám zbude, než aby jí bylo málo. Do krému přidáme 1 vejce a mícháme dokud se vše nespojí. Teprve potom přidáme druhé a opět mícháme. Na závěr přisypeme prosátou mouku a vymícháme v hladký krém. Přelijeme do připravené formy se sušenkovým korpusem. Nyní vezmeme konvici s vařící vodou a nalijeme na plech, kde máme již připravený moučník (cca do výše 2 cm) a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme 40 minut. Během pečení troubu neotvíráme - moučník by mohl popraskat!!
Po uplynutí této doby troubu vypneme, ale stále ji neotvíráme a moučník v ní ponecháme ještě 50 minut. Následně moučník vyndáme, necháme vychladnout cca hodinu a pak dáme minimálně na 2 hodiny do lednice. Takto vychlazený moučník vytáhneme z lednice a vyklopíme ho z formy. Já to dělám tak, že navrch moučníku položím mikrotenový sáček, na něj prkénko větší než je koláčová forma a otočím. Moučník se vyklopí na připravené prkénko. Odstraním pečící papír, položím na něj tác, na kterém chci mít hotový cheseecake a opět otočím. Sundám mikrotenový sáček a na tácku mám připravený moučník. Vezmu karamel, lehce rozetřu na připravený koláč a můžu podávat.
Přeji dobrou chut'!