Citrónové půlměsíce
Ingredience
Na těsto:
- 700 g hladké mouky
700 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 360 g másla
- 2 žloutky
- šťáva z 1 citronu
Na krém:
- 50 g vody
- 40 g krupicového cukru
- 80 g citrónového Vitacitu
- 230 g pecičkové citronové polevy ( čokolády) – seženete v cukr.potřebách
- 200 g změklého másla
Na dohotovení:
- citrónová poleva
- tmavá poleva
- 100% tuk na případné rozředění polevy
V míse utřeme cukr s máslem, žloutky a citrónovou št'ávou. Přidáme mouku a zpracujeme v těsto. To necháme odležet do druhého dne.
Nyní si připravíme krém. Do hrnce dáme vodu, Vitacit, cukr a metličkou vše zamícháme. Směs povaříme, aby se vše ve vodě rozpustilo. Pak vypneme plamen, přidáme polevu a metličkou mícháme do jejího úplného rozpuštění - jde to snadno a vše trvá jen chvilku. Citrónovou směs necháme při pokojové teplotě vychladnout až do druhého dne.
Následující den zapneme troubu na 180°C. Vyjmeme těsto z lednice a za pomoci vykrajovátka z něj postupně vytváříme malé půlměsíce, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme je ve vyhřáté troubě tzv.do růžova.
Zatímco upečené půlměsíce chladnou, dokončíme přípravu krému. Citronovou směs přeneseme do šlehací mísy, přidáme máslo a vyšleháme v hladký krém. Ten můžeme dle chuti dosladit. Krémem naplníme sáček s řezanou trubičkou a postupně jím spojíme vždy dva kousky upečeného cukroví k sobě. Slepené půlměsíce necháme ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny.
Zatím si ve vodní lázni rozehřejeme zvlášť citronovou a zvlášť tmavou polevu a pokud jsou příliš husté, přidáme do nich 100% tuk. Vrchní část každého půlměsíce namočíme na plocho do citronové polevy a po jejím zatuhnutí namočíme ještě špičku do polevy tmavé a párátkem přidáme tečku ( oko půlměsíce ).
Přeji dobrou chuť !