Vezmeme hrnec se silným dnem a nasypeme do něj cukr, postavíme na zapnutou plotnu a za stálého míchání cukr postupně rozpustíme. Získá lehce zlatavou barvu - nesmí být tmavá, jinak by karamel nebyl sladký ale hořký!! Pokud během míchání tmavne příliš rychle, hrnec odstavíme na chvilku z plotny a za stálého míchání se snažíme cukr rozpustít. Do rozpuštěného cukru ( na plotně ) nalijeme smetanu a rychle mícháme až do úplného rozpuštění. POZOR!! Smetana může vystříknout, takže dbáme zvýšené opatrnosti!
V hotovém karamelu mohou zůstat kousky cukru. V takovém případě ještě horký karamel přelijeme přes sítko do nerezové misky. Necháme karamel vychladnout a následně ho skladujeme v lednici.
Přeji dobrou chut'!
Tip: Karamel je sám o sobě vynikající a vydatný pamlsek. Použít ho můžeme například při přípravě větrníků, karamelového cheesecake nebo jako polevu na moučníky či k ozdobení pohárů.