Salko - domácí kondenzované mléko
Ingredience
Suroviny:
- 1l plnotučného mléka - použila jsem čerstvě nadojené
- vanilkový lusk - lze nahradit vanilínovým cukrem, ale s luskem chutná lépe
- 340 g krupicového cukru
Připravíme si velký kvalitní hrnec ( kvalitní proto, aby se mléko nepřipalovalo a čím větší, tím více zkrátíme dobu vaření ) Nalijeme do něj mléko a přidáme cukr. Vezmeme si vanilkový lusk a ostrým nožem ho podélně rozřízneme. Špičkou nože vyškrábneme obsah lusku, přidáme ho do hrnce a metličkou rozmícháme. Pak přihodíme i samotný lusk a zprudka za občasného míchání vaříme. Po celou dobu vaření teplotu nesnižujeme a cca po dvaceti minutách vyndáme z hrnce lusk.
Jakmile začne mléko houstnout, vaříme ho ještě cca 10 minut a to za stálého míchání. Hotové salko odstavíme z plotny, přelijeme do misky, necháme vychladnout a v misce uzavřeme. Můžeme ho skladovat v lednici, ale není to nezbytné. Celková doba vaření je zhruba 45 minut. Je to však pouze orientační, takže salko neustále hlídáme!! Získáme takto cca 750 g domácího salka.
Přeji dobrou chut'!
Tip: Jestliže při přípravě přidáme 2 polévkové lžíce kakaa, získáme domácí pikao.