logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Salko - domácí kondenzované mléko

25. srpen 2016
1074 x
Average rating
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Krémy, gely, polevy
Úvod

Salko - domácí kondenzované mléko Obrázek 1

Pamlsek vhodný i k přípravě krémů nebo cukroví.

E-Shop - Jedlý tisk

Postup

Ingredience

Suroviny:

  • 1l plnotučného mléka - použila jsem čerstvě nadojené
  • vanilkový lusk - lze nahradit vanilínovým cukrem, ale s luskem chutná lépe
  • 340 g krupicového cukru

Připravíme si velký kvalitní hrnec ( kvalitní proto, aby se mléko nepřipalovalo a čím větší, tím více zkrátíme dobu vaření ) Nalijeme do něj mléko a přidáme cukr. Vezmeme si vanilkový lusk a ostrým nožem ho podélně rozřízneme. Špičkou nože vyškrábneme obsah lusku, přidáme ho do hrnce a metličkou rozmícháme. Pak přihodíme i samotný lusk a zprudka za občasného míchání vaříme. Po celou dobu vaření teplotu nesnižujeme a cca po dvaceti minutách vyndáme z hrnce lusk.

Jakmile začne mléko houstnout, vaříme ho ještě cca 10 minut a to za stálého míchání. Hotové salko odstavíme z plotny, přelijeme do misky, necháme vychladnout a v misce uzavřeme. Můžeme ho skladovat v lednici, ale není to nezbytné. Celková doba vaření je zhruba 45 minut. Je to však pouze orientační, takže salko neustále hlídáme!! Získáme takto cca 750 g domácího salka.

 

Přeji dobrou chut'!

 

Tip: Jestliže při přípravě přidáme 2 polévkové lžíce kakaa, získáme domácí pikao.

Mohlo by vás zajímat
Karamel
Karamel
Citrónový gel
Citrónový gel
Pistáciový krém
Pistáciový krém
Slovenský krém
Slovenský krém
Šlehačkovo-pudinkový krém s mascarpone
Šlehačkovo-pudinkový krém s mascarpone

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty