Světlý korpus dia
Ingredience
Připravíme si:
- forma o průměru 20 cm
- olej ve spreji
Suroviny:
- 6 žloutků
- 6 bilků
- 55 g sladidla stévia
- 100 ml podmáslí
- 200 g polohrubé mouky
- plnou kávovou lžičku prášku do pečiva
Zapneme troubu na 180°C. Do šlehací mísy nalijeme trochu octa, abychom ji tzv.vyoctovali. Do octa namočíme i šlehací metlu. Děláme to proto, že se pak bílky lépe šlehají. Ocet z mísy nakonec samozřejmě vylejeme.
Smícháme mouku s práškem do pečiva. Do "vyoctované" mísy dáme bílky, stévii a šleháme v tuhý sníh. Do druhé mísy dáme žloutky a vyšleháme v hustou pěnu. Těsně před došleháním snížíme chod stroje, nalijeme tenkým praménkem podmáslí a promícháme. Do sněhu z bílků přeneseme vyšlehané žloutky s podmáslím a opatrně zamícháme. Pak přidáme ostatní suroviny a opět zamícháme.
Snažíme se pracovat rychle a zbytečně s hmotou nemanipulujeme, aby tzv.neklesla! Pečící formu vystříkáme olejem ve spreji a hotovou hmotu do ní přeneseme. Vložíme ji do vyhřáté trouby a pečeme cca 40 minut. Čas je pouze orientační, protože každá trouba peče jinak - takže hlídáme!!
Upečený korpus vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Zda je korpus upečený správně, poznáme zapíchnutím špejle do jeho středu. Ta musí být po vytažení suchá.
Přeji dobrou chuť !
Tip: Tento korpus můžeme připravit i v ořechové, kakaové nebo třeba kokosové variantě a to přidáním potřebných surovin. Za přidané suroviny však musíme vždy odebrat stejné množství mouky !