Pomerančový korpus bezlepkový
Tento korpus je vhodný při alergii na laktózu a lepek. Zážitkem je už samotná jeho příprava - při pečení vám pomerančové aroma provoní celou kuchyň.
Ingredience
Připravíme si:
- dortovou formu o průměru 20 cm
- olej ve spreji
Suroviny:
- 5 vajec
- 10 polévkových lžic krupicového cukru
- 13 polévkových lžic mouky ( použila jsem z Kauflandu - bílo-modrý obal )
- 1 kávovou lžičku kypřidla
- št'ávu z jednoho pomeranče
- 1 polévkovou lžíci nastrouhané kůry z bio pomeranče - chemicky neošetřeného - pokud nemáte, lze nahradit kávovou lžičkou sušené kůry
Dortovou formu vystříkáme olejem ve spreji. Nastrouháme kůru z pomeranče a vymačkáme z něj št'ávu. Kůru i št'ávu necháme v jedné misce a zapneme troubu na 170°C. Do šlehací mísy dáme vejce s cukrem a šleháme až do husté pěny - hmota během šlehání zesvětlá a zvětší svůj objem. Zatím si v druhé misce připravíme mouku s kypřidlem a zamícháme. Jakmile se vejce vyšlehají, snížíme chod stroje, přidáme pomerančovou směs a krátce zamícháme. Nakonec přidáme moučnou směs a opět krátce zamícháme.
Hotovou hmotu přeneseme do dortové formy a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme cca 45 minut. Čas je jen orientační, protože každá trouba peče jinak - takže hlídáme!!! Pokud se během pečení korpus začne připalovat, přikryjeme ho kusem alobalu. Hotový korpus vytáhneme z trouby. Zda je správně upečený, poznáme zapíchnutím špejle do jeho středu - ta musí být po vytažení suchá. Vyklopíme korpus z formy a necháme ho vychladnout. Po upečení je křehký a proto s ním manipulujeme velmi opatrně.
Přeji dobrou chuť !