Ořechové košíčky dia
Ingredience
Připravíme si:
- formička na košíčky
- sáček s řezanou trubičkou
Na těsto:
- linecké těsto - návod uložen v DIA receptech - stačí poloviční množství těsta
Na náplň:
- 15 g sladidla Stévia
- 200 ml polotučného mléka
- 60 g mletých ořechů - vlašských
- 100 g mletých drobečků - jaké drobečky a proč naleznete dole v poznámce
Nejdříve si připravíme linecké těsto dle receptu. Druhý den začneme přípravou náplně. Do hrnce dáme mléko, sladidlo, zamícháme a přivedeme k varu. Když se mléko začne vařit, přisypeme ořechy a vaříme dalších cca 5 minut a to za stálého míchání, aby se ořechy nepřipálily. Uvařenou směs odstavíme z plotny, přisypeme drobečky, řádně zamícháme a necháme vychladnout.
Zapneme troubu na 180°C. Odleželým těstem naplníme formičky a pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova. Upečené a ještě horké košíčky opatrně vyklápíme z formiček a necháme vychladnout.
Studenou náplň dáme do připraveného sáčku s trubičkou a nanášíme ji do studených košíčků. Vložíme košíčky do lednice, kde náplň ztuhne.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládovou polevu, pokud je příliš hustá, tak ji naředíme tukem, ale pozor, tuk přidáváme po malých částech a vždy řádně zamícháme!! To z toho důvodu, aby poleva nebyla příliš řídká a nebyla skrze ni vidět náplň košíčků. Košíčky potahujeme připravenou čokoládovou polevou a zdobíme ořechy ( polovinou ořechu nebo na hrubo nasekanými ). Hotové cukroví necháme řádně ztuhnout.
Přeji dobrou chut'!
POZNÁMKA:
Nejprve vysvětlím, proč si drobečky připravuji sama a nepoužívám kupované dia piškoty. Při použití kupovaných piškotů nikdy nedocílíte té správné chuti náplně. Je to poněkud pracnější, ale vyplatí se to. Domácí drobečky si mohu připravit i měsíc dopředu a v uzavřené nádobě je pak skladovat v suchu a temnu.
Nyní k samotné výrobě drobečků: V DIA receptech naleznete recept na světlý korpus, který si připravíte jen s tím rozdílem, že připravenou vyšlehanou hmotu rozdělíte na dvě části. Do jedné poloviny přidáte polévkovou lžíci kakaa a metličkou zamícháte. Dále pokračujete opět dle receptu a upečené drobečky nakrájíte na drobno a umelete. Pokud vám nějaké drobečky zbydou, můžete je přidat k zahuštění řídké marmelády, kterou plníte cukroví nebo je použít do náplně u ořechového cukroví.