Knoflíky
Ingredience
Připravíme si:
- kulatou vykrajovačku
- sáčky s úzkou řezanou i hladkou trubičkou
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 2 žloutky
Na náplň:
- 2 bílky
- 100 g krupicového cukru
- 200 g mletých ořechů - vlašských
- pikantní marmeládu - višňovou nebo rybízovou
Nejdříve si připravíme těsto. V míse utřeme cukr s máslem a žloutky. Přidáme mouku a zpracujeme v těsto, které necháme do druhého dne odležet. Následující den těsto vyválíme na pomoučeném vále v plát silný cca 3 mm. Vykrájíme z něj kolečka, která narovnáme na plech vyložený pečícím papírem.
Zapneme troubu na 140°C. Šlehací mísu vypláchneme trochou octa a trošku ho nalijeme i na šlehací metlu. Bílky se budou díky tomu lépe šlehat. Do vyoctované mísy dáme bílky s cukrem a vyšleháme v tuhý sníh. Přidáme ořechy a zlehka zamícháme. S takto připravenou hmotou zbytečně nemanipulujeme, aby bílky neklesly a hmota nezřídla.
Přeneseme ji do sáčku s řezanou trubičkou a naneseme po obvodu koleček, která jsme si vykrájeli z těsta. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 2,5 hodiny. V menším hrnci za stálého míchání povaříme marmeládu - cca 2 minuty. Ihned jí naplníme sáček s úzkou trubičkou a ozdobíme střed již upečeného cukroví. Když marmeláda ztuhne, cukroví narovnáme do krabice. Knoflíky lze připravovat až 3 týdny před Vánoci, ale stejně tak je můžete upéct až na poslední chvíli.
Poznámka: Marmeládu lze na střed knoflíků nanést ještě před jejich pečením, což ale příliš nedoporučuji. Stává se totiž, že marmeláda ze středu částečně vyteče a pokazí tak výsledný vzhled cukroví.
Přeji dobrou chut'!