Střapáče
Ingredience
Na těsto budeme potřebovat:
- 200g hladké mouky
- 200g másla
- 80g cukru moučka
- 200g strouhaného kokosu
- 1 vejce
Na krém budeme potřebovat:
- 120g změklého másla
- 80g cukru moučka
- 80g oříšků nebo kokosu
- 1 lžíci kakaa (můžeme vynechat)
- rum podle chuti a hustoty krému
Na dohotovení budeme potřebovat:
- tmavou čokoládovou polevu
- 100% tuk na případné zředění polevy
- strouhaný kokos
Postup:
Nejprve si připravíme těsto. Do mísy dáme změklé máslo, cukr a směs utřeme. Přidáme mouku s kokosem a zpracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenového sáčku nebo fólie a necháme v lednici zhruba hodinu odležet.
Zapneme troubu na 180 °C a necháme ji předehřát.
Na pomoučeném vále vyválíme těsto na placku silnou zhruba 3 mm. Vykrajujeme kolečka, rovnáme je na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme tak dlouho, dokud okraje koleček lehce nezrůžoví. Poté je vytáhneme z trouby a necháme na plechu zcela vychladnout.
Mezitím, co cukroví chladne, si připravíme krém. Změklé máslo s cukrem vyšleháme, přidáme ostatní suroviny a vše krátce zamícháme. Hotový krém přendáme do sáčku s hladkou trubičkou a krémem slepujeme vždy dvě kolečka dohromady. Slepená kolečka necháme přibližně 2 hodiny ztuhnout v lednici, protože se nám pak budou snadněji zdobit.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládovou polevu. Pokud je příliš hustá, zředíme ji 100% tukem. Do takto připravené polevy namáčíme vršky ztuhlých koleček a ihned je sypeme strouhaným kokosem. Poté necháme polevu úplně ztuhnout.
Toto cukroví není potřeba nechávat dlouho odležet, protože je plněné krémem. Budou stačit tři dny a můžeme podávat!
Přeji dobrou chuť!