Ořechový korpus bezlepkový
Korpus je vhodný při alergii na lepek a laktózu. Je to tradiční a stále velmi oblíbený základ moučníku.
Ingredience
Připravíme si:
- dortovou formu o průměru 20 cm
- olej ve spreji
Suroviny:
- 5 vajec
- 10 polévkových lžic krupicového cukru
- 8 polévkových lžic mouky ( použila jsem mouku z Kauflandu - bílo-modrý obal )
- 3 polévkové lžíce jemně mletých vlašských ořechů
- 1 kávovou lžičku kypřidla
Dortovou formu vystříkáme olejem ve spreji. Zapneme troubu na 170°C. Do šlehací mísy dáme vejce s cukrem a šleháme až v hustou pěnu. Hmota během šlehání zesvětlá a zvětší svůj objem. Zatím si v misce smícháme mouku, kypřidlo a mleté ořechy. Když je vaječná směs vyšlehaná, snížíme chod stroje, přidáme sypkou směs a vše krátce zamícháme.
Hotovou hmotu přeneseme do připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme cca 45 minut. Zda je korpus upečený, poznáme nejlépe zapíchnutím špejle do jeho středu. Špejle musí zůstat po vytažení suchá. Upečený korpus vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Korpus je po upečení velmi křehký a proto doporučuji jakoukoliv manipulaci s ním nechat až na druhý den.
Přeji dobrou chuť !
Tip: Vlašské ořechy můžete nahradit i jinými druhy ( lískovými, pekanovými...).