Celozrnné placičky bezlepkové
Placičky lze konzumovat při alergii na lepek, laktózu a vejce. Pro jejich specifickou a příjemnou chuť si je oblíbila celá naše rodina.
Ingredience
Připravíme si:
- 5 x pečící papír velikosti plechu
- pečící plech velikosti 32 x 44 cm
Suroviny:
- hrnek pohankových vloček
- hrnek mouky ( používám bezlepkovou směs bez laktózy zn.Mantler )
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1/2 hrnku mletých ořechů - lískových nebo vlašských
- 130 g tuku Stella - není-li alergie na laktózu, můžeme použít klasické máslo
- 3 vrchovaté polévkové lžíce tekutého medu
- 1 a 1/2 kávové lžičky sody
- 2 polévkové lžíce vody
- 100 g loupané slunečnice
- 100 g loupaných sezamových semínek
Předehřejeme troubu na 140°C. Na plechy si připravíme pečící papír. Ve vodě rozpustíme sodu a v míse smícháme veškeré suché suroviny. Přidáme k nim tuk, med a sodu s vodou a zamícháme. Kávovou lžičkou nabíráme vzniklou hmotu a na pečícím papíře vytváříme placičky o průměru cca 5 cm. Hmotu pokládáme dále od sebe, jelikož se placičky při pečení zvětší. Na plech o rozměrech 32 x 44 cm jich nedávám více než 20.
Sušenky pečeme ve vyhřáté troubě cca 12 minut a po prvních šesti minutách plech otočíme. Po vytažení plechu z trouby, by měly být sušenky upečené hezky do růžova. Necháme je na plechu vychladnout a teprve pak je uložíme do uzavíratelné nádoby, kde vydrží dlouho křehké.
Přeji dobrou chut'!