logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Jahodový dortík

11. srpen 2016
573 x
Average rating
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Řezy a zákusky
Úvod

Jahodový dortík Obrázek 1

Ovocný pamlsek.

E-Shop - Jedlý tisk

Postup

Ingredience

Připravíme si:

  • uzavíratelná čtvercová forma 24x24 cm
  • pečící papír
  • 5 kulatých misek o průměru cca 9 cm - pokud nemáme, použijeme to, co je k dispozici
  • potravinářská fólie

Na korpus:

  • 2 vejce
  • 4 polévkové lžíce krupicového cukru
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky

Na krém:

  • NA BÍLOU VRSTVU:
  • 400 g zakysané smetany 18%
  • 350 g jogurtu (použila jsem Choceňský)
  • 4 vrchovaté polévkové lžíce moučkového cukru
  • 9 ks plátkové želatiny
  • 7 polévkových lžic studené vody
  • NA OVOCNOU VRSTVU:
  • 500g jahod
  • 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru
  • 6 ks plátkové želatiny
  • 5 polévkových lžic studené vody

Nejprve si upečeme korpus. Ustřihneme si pečící papír velikosti plechu, na který položíme dortovou formu a tužkou ji obkreslíme. Pak papír otočíme a vidíme zkrz náš náčrtek. Troubu zapneme na 220°. Do šlehací misky dáme vejce s cukrem a vyšleháme v hustou pěnu - během šlehání nám hmota zesvětlá a zvětší svůj objem. Do vyšlehané vaječné hmoty přidáme mouku a znovu krátce šleháme.

Hmotu přemístíme na připravený pečící papír do středu nákresu a nožem rovnoměrně rozetřeme. Při roztírání dbáme na to, aby hmota přesahovala obrys dortové formy zhruba o 2 cm. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme. Trvá to jen chvilku (cca 4 minuty), takže neodcházíme ale hlídáme!!Upečený korpus vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Pak jej otočíme, sundáme pečící papír a znovu otočíme zpět i s papírem. Na korpus položíme dortovou formu a ostrým nožem ho vyřízneme. Takto připravený korpus položíme na dno dortové formy. Vezmeme si potravinářskou fólii a omotáme jí veškeré mističky - především spodní části.

Nyní si připravíme první vrstvu dortu. Do kastrůlku dáme plátkovou želatinu s vodou a necháme ji nabobnat (cca 10 minut). Po uplynutí přibližně poloviny času želatinu v kastrůlku otočíme, aby nabobtnala stejnoměrně. Zatím si do mísy připravíme jogurt, zakysanou smetanu, cukr a metličkou vše zamícháme. Nabobtnalou želatinu dáme na zapnutý sporák a mícháme dokud se nerozpustí - trvá to jen chviličku. Želatina se nesmí vařit ! Po rozpuštění ji ihned odstavíme z plotny, přidáme 2 polévkové lžíce bílé vrstvy a metličkou zamícháme. Vše nalijeme do zbytku jogurtové směsi, metličkou zamícháme a nalijeme do již připravené formy s korpusem. Vezmeme si již připravené mističky a položíe je do dortové formy. Čtyři umístíme do rohů a poslední pátou pak do středu. Mírně je vmáčkneme do bílé vrstvy a necháme cca 90 minut ztuhnout. Po uplynutí této doby dokončíme celý dort.

Očistíme si jahody, přidáme cukr a vše rozmixujeme. Do kastrůlku dáme želatinu s vodou, necháme ji 10 minut bobtnat a opět zhruba v polovině času želatinu otočíme, aby bobtnala stejnoměrně. Mezitím si vytáhneme dort z lednice a opatrně z něj vyjmeme mističky. Nabobtnalou želatinu dáme na plotnu a metličkou mícháme do úplného rozpuštění. Želatina se nesmí vařit ! Je to důležité, protože by mohla být snížena želírující schopnost!! Po rozpuštění želatinu odstavíme z plotny, přidáme 2 polévkové lžíce jahodové vrstvy, metličkou zamícháme a nalijeme do zbytku jahodové vrstvy. Vše metličkou opět mícháme. Připravenou směs nalijeme na již připravený dortík a necháme ztuhnout - já to nechala do druhého dne, abych měla jistotu, že dort je zcela tuhý.

Druhý den vezmeme nůž a opatrně špičkou nože objedeme kolem dokola dortu, aby se nám forma lépe uvolnila. Otevřeme a sundáme formu. Moučník nám zůstane na spodku uzavíratelné formy. Můžeme krájet a podávat. Dortík vypadá pracně, ale je to jen zdání. A především je moc dobrý!!

 

 

Přeji dobrou chut'!

 

Tip: můžeme použít jakékoliv ovoce, které máme doma

Mohlo by vás zajímat
Banánové řezy
Banánové řezy
Kávové kostky
Kávové kostky
Čokoládové cupcakes
Čokoládové cupcakes
Jahodové cheesecakové sušenky
Jahodové cheesecakové sušenky
Bombičky - likérové špičky
Bombičky - likérové špičky

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty