Tiramisu
Ingredience
Připravíme si:
- 2x pečící papír velikosti plechu
- dortová forma o průměru 20 cm
Na pláty:
- 7 vajec
- 14 polévkových lžic krupicového cukru
- 14 polévkových lžic hladké mouky
Na krém:
- 250 ml šlehačky (použila jsem rostlinnou zn.Holé)
- 250 g mascarpone
- 6 polévkových lžic krupicového cukru
- šálek silné kávy (bez logru)
Na dohotovení:
- kakao - nejlépe holandský typ
Nejprve uvaříme kávu a necháme ji zcela vychladnout. Zapneme troubu na 220°C a ve šlehací míse vyšleháme vejce s cukrem do husté pěny. Šleháme tak dlouho, dokud směs nezvětší svůj objem a nezesvětlá. Přidáme mouku a krátce zamícháme. Vyšlehanou hmotu rozdělíme na dvě části, které rozetřeme na připravené pečící papíry a to rovnoměrně. Dáváme si při roztírání pozor, aby i okraje byly stejně silné ( jinak by se při pečení mohly spálit ).Takto připravené pláty dáme postupně péct. Doba pečení je krátká, takže hlídáme!!
Upečené pláty vytáhneme z trouby a necháme je vychladnout. Zatím si připravíme krém. Do šlehací mísy dáme veškeré suroviny a šleháme je v hustý krém. Vezmeme plát, který otočíme papírem nahoru, papír opatrně sundáme a položíme zpět na plát. Opět otočíme, takže máme papír a na něm plát. To samé uděláme i z druhým plátem. Vezmeme kulatou dortovou formu, položíme na plát a nožem vyřízneme kolo. Z jednoho plátu takto připravíme 2 kola - celkem tedy máme k dispozici 4.
Krém rozdělíme zhruba na 4 stejné díly a na tác položíme první plát. Polévkovou lžící nabíráme kávu a lehce jí plát poléváme, aby byl vlhký - ne rozmočený. Na takto připravený plát naneseme první vrstvu krému a rovnoměrně ji rozetřeme. Přiložíme druhý plát, jemně přitiskneme a opět použijeme kávu na zvlhčení. Opět naneseme a rozetřeme další vrstvu krému a takto pokračujeme až dokud nevytvoříme poslední krémovou vrstvu. Tu rozetřeme nejenom na povrchu moučníku ale i na jeho boky. Vložíme moučník do lednice a necháme vychladit - nejlépe do druhého dne. Těsně před podáváním vezmeme kakao a přes sítko jemně "pocukrujeme". Můžeme servírovat.
Přeji dobrou chut' !
Tip: Tento moučník můžeme i různě zkrášlit čokoládovými ozdobami.
Získá tím slavnostnější charakter.