Višňové řezy
Ingredience
Připravíme si:
- plech s vyšším okrajem o rozměrech 24x34 cm
- olej ve spreji
Na korpus:
- 4 vejce
- 6 polévkových lžic krupicového cukru
- 80 g čokolády - použila jsem pecičkovou
- 10 polévkových lžic polohrubé mouky
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- 50 g vypeckovaných višní - cca 14 ks
Na krém:
- 500 g vypeckovaných višní
- 50 ml polotučného mléka
- 400 g zakysané smetany (18% tuku)
- 100 g moučkového cukru
- 2 sáčky plátkové želatiny
Na dohotovení:
- tmavá čokoláda
Do misky si připravíme čokoládu (pokud použijeme tabulkovou, musíme ji nadrobno rozlámat). Přilijeme mléko a dáme ohřát do mikrovlnné trouby - zhruba na 10 vteřin. Po vyjmutí z trouby metličkou zamícháme. Tento postup opakujeme, dokud není čokoláda zcela rozpuštěná. Olejem ve spreji vystříkáme plech a zapneme troubu na 180°C.
Do šlehací mísy dáme vejce s cukrem a vyšleháme v hustou pěnu. Vaječná směs během šlehání zvětší svůj objem a zesvětlá. Zatím si v misce smícháme mouku s práškem do pečiva a rozpůlíme vypeckované višně. Jakmile máme vyšlehanou vaječnou směs, snížíme chod stroje, přilijeme čokoládovou směs a krátce zamícháme. Nakonec přidáme sypkou směs a opět zamícháme. Takto připravenou hmotu nalijeme na plech, vezmeme višně a rovnoměrně je rozmístíme po celé ploše. Ihned vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 40 minut. Čas je pouze orientační, protože každá trouba peče jinak - hlídáme! Upečený korpus vytáhneme z trouby a ještě na plechu ho necháme vychladnout. Po vychladnutí si připravíme krém.
V misce rozmixujeme višně s mlékem a cukrem. Dle návodu si připravíme plátkovou želatinu, zamícháme ji do již připravených višní, nalijeme na vychlazený korpus a necháme ztuhnout v lednici cca 1 hodinu. Z lednice vytáhneme moučník, rozpustíme čokoládovou polevu, nalijeme na střed moučníku a rovnoměrně ji rozetřeme.
Moučník nakrájíme na jednotlivé řezy. Použila jsem netuhnoucí čokoládovou polevu - pokud použijete klasickou čokoládu, musíte ji nechat nejprve ztuhnout a pak teprve moučník rozkrájet.
Přeji dobrou chut'!