logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Žabí huby

19. září 2016
3129 x
Average rating
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Velikonoční Vánoční Cukroví
Úvod

Žabí huby Obrázek 1

Tradiční cukroví plněné sněhovou ořechovou nádivkou.

E-Shop - Jedlý tisk

Postup

Ingredience

Připravíme si:

  • kulatou formičku na vykrajování
  • cukrářský sáček s hladkou trubičkou

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g změklého tuku Zlatá Haná
  • 2 žloutky
  • skořápku vody
  • polévkovou lžíci rumu
  • polévkovou lžíci moučkového cukru

Na nádivku:

  • 2 bílky
  • 150 g krupicového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • polévkovou lžíci rumu
  • špetku mleté skořice
  • špetku mletého hřebíčku

Na obalení:

  • moučkový a vanilinový cukr

V míse utřeme žloutky s cukrem a tukem. Přilijeme vodu, rum a nakonec přidáme mouku a vypracujeme těsto. To zabalíme do mikrotenového sáčku a uložíme na 2 hodiny do lednice.

Chvíli před vyjmutím těsta z lednice vezmeme mísu, nalijeme do ní trochu octa a snažíme se krouživými pohyby navlhčit celý její vnitřek. Jedná se o tzv. "vyoctování" a provádí se proto, aby se bílky lépe šlehaly. Do takto připravené mísy dáme tedy bílky s cukrem a vyšleháme je v tuhý sníh. V další misce smícháme ořechy s kořením. Tuto směs přidáme k vyšlehaným bílkům, přilijeme rum a zlehka zamícháme. Pracujeme rychle a zbytečně s hmotou nemanipulujeme, aby bílky tzv.neklesly a nezřídly. Nádivka je hotová.

Troubu zapneme na 180°C. Z těsta vyválíme plát, ze kterého pak vykrajujeme kolečka. Cukrářský sáček naplníme nádivkou a trochu jí naneseme na každé kolečko. Stačí malé množství, aby pak nádivka zbytečně nevylézala ven. Takto naplněné kolečko v půlce přehneme, okraje lehce přimáčkneme k sobě a položíme ho na plech vyložený pečícím papírem. Když stejným způsobem připravíme všechna kolečka, vložíme plech do vyhřáté trouby a pečeme.

Zatím ve větší misce smícháme moučkový cukr s vanilinovým. Ještě horké žabí huby v cukrové směsi obalíme a naskládáme je do uzavíratelné krabice. Jednotlivé vrstvy cukroví prokládáme pečícím papírem anebo papírovými kuchyňskými utěrkami. Žabí huby se zhruba za 14 dní krásně rozleží.

 

 

Přeji dobrou chut'!

Mohlo by vás zajímat
Jahodoví kostíci
Jahodoví kostíci
Skořicové cukroví
Skořicové cukroví
Karamelové košíčky s oříšky
Karamelové košíčky s oříšky
Citrónové těsto
Citrónové těsto
Třené linecké kakaové
Třené linecké kakaové

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty