Žabí huby
Ingredience
Připravíme si:
- kulatou formičku na vykrajování
- cukrářský sáček s hladkou trubičkou
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 250 g změklého tuku Zlatá Haná
- 2 žloutky
- skořápku vody
- polévkovou lžíci rumu
- polévkovou lžíci moučkového cukru
Na nádivku:
- 2 bílky
- 150 g krupicového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- polévkovou lžíci rumu
- špetku mleté skořice
- špetku mletého hřebíčku
Na obalení:
- moučkový a vanilinový cukr
V míse utřeme žloutky s cukrem a tukem. Přilijeme vodu, rum a nakonec přidáme mouku a vypracujeme těsto. To zabalíme do mikrotenového sáčku a uložíme na 2 hodiny do lednice.
Chvíli před vyjmutím těsta z lednice vezmeme mísu, nalijeme do ní trochu octa a snažíme se krouživými pohyby navlhčit celý její vnitřek. Jedná se o tzv. "vyoctování" a provádí se proto, aby se bílky lépe šlehaly. Do takto připravené mísy dáme tedy bílky s cukrem a vyšleháme je v tuhý sníh. V další misce smícháme ořechy s kořením. Tuto směs přidáme k vyšlehaným bílkům, přilijeme rum a zlehka zamícháme. Pracujeme rychle a zbytečně s hmotou nemanipulujeme, aby bílky tzv.neklesly a nezřídly. Nádivka je hotová.
Troubu zapneme na 180°C. Z těsta vyválíme plát, ze kterého pak vykrajujeme kolečka. Cukrářský sáček naplníme nádivkou a trochu jí naneseme na každé kolečko. Stačí malé množství, aby pak nádivka zbytečně nevylézala ven. Takto naplněné kolečko v půlce přehneme, okraje lehce přimáčkneme k sobě a položíme ho na plech vyložený pečícím papírem. Když stejným způsobem připravíme všechna kolečka, vložíme plech do vyhřáté trouby a pečeme.
Zatím ve větší misce smícháme moučkový cukr s vanilinovým. Ještě horké žabí huby v cukrové směsi obalíme a naskládáme je do uzavíratelné krabice. Jednotlivé vrstvy cukroví prokládáme pečícím papírem anebo papírovými kuchyňskými utěrkami. Žabí huby se zhruba za 14 dní krásně rozleží.
Přeji dobrou chut'!