logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Karamelové košíčky s oříšky

17. prosinec 2016
2577 x
Average rating
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Velikonoční Vánoční Cukroví Řezy a zákusky
Úvod

Karamelové košíčky s oříšky Obrázek 1

Karamelové pokušení s vlašskými oříšky.

E-Shop - Jedlý tisk

Postup

Ingredience

Připravíme si:

  • formičky na košíčky
  • sáček s řezanou trubičkou

Na těsto:

  • 60 g moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 1 žloutek
  • 170 g hladké mouky
  • špetku citrónové kůry

Na krém:

  • 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
  • 100 g másla
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 30 g mletých prosátých ořechů - vlašských

Na dohotovení:

  • tmavou polevu a 100% tuk na případné rozředění
  • nahrubo nasekané vlašské ořechy

Začneme přípravou těsta. V misce utřeme žloutky s cukrem a máslem. V další misce smícháme mouku s citronovou kůrou, přimícháme ji k máslové směsi a vypracujeme těsto. To zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme v lednici odležet do druhého dne.

Zatím si připravíme krém. Do vodní lázně dáme kondenzované mléko, přisypeme mleté prosáté oříšky, promícháme, přiklopíme pokličkou a za občasného míchání vaříme cca hodinu. Směs postupně zhoustne a lehce ztmavne. Vložíme ji do lednice, kde se bude chladit až do druhého dne.

Následující den zapneme troubu na 180°C. Vyjmeme z lednice těsto, naplníme jím formičky ( těsto vmáčkneme do formiček tak, aby v něm vznikl mělký důlek, který po upečení zaplníme krémem ) a pečeme ve vyhřáté troubě, dokud okraje košíčků lehce nezezlátnou. Horké košíčky vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.

Zatímco košíčky pozvolna chladnou, dokončíme krém. Vychlazenou směs mléka a ořechů vyndáme z lednice, přeneseme do šlehací mísy, přidáme máslo a vyšleháme v krém. Ke konci šlehání přilijeme rum a ještě krátce zamícháme. Krém přeneseme do sáčku s řezanou trubičkou a naplníme jím košíčky. Necháme je zhruba hodinu ztuhnout v lednici.

Zatím si ve vodní lázni připravíme tmavou polevu, kterou dle potřeby rozředíme 100% tukem. Ztuhlé košíčky vyndáme z lednice, jejich krémovou část namočíme do polevy a posypeme nasekanými ořechy. Jakmile poleva ztuhne, můžeme košíčky rovnou nabídnout hostům, anebo je uložit do uzavíratelné nádoby, kde se během několika dní hezky rozleží.

Přeji dobrou chuť !

Mohlo by vás zajímat
Kokosové ořechy
Kokosové ořechy
Pudinkáč malinový
Pudinkáč malinový
Věnečky z pohankové mouky
Věnečky z pohankové mouky
Labutě
Labutě
Makové těsto
Makové těsto

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty