Karamelové košíčky s oříšky
Ingredience
Připravíme si:
- formičky na košíčky
- sáček s řezanou trubičkou
Na těsto:
- 60 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 1 žloutek
- 170 g hladké mouky
- špetku citrónové kůry
Na krém:
- 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
- 100 g másla
- 2 polévkové lžíce rumu
- 30 g mletých prosátých ořechů - vlašských
Na dohotovení:
- tmavou polevu a 100% tuk na případné rozředění
- nahrubo nasekané vlašské ořechy
Začneme přípravou těsta. V misce utřeme žloutky s cukrem a máslem. V další misce smícháme mouku s citronovou kůrou, přimícháme ji k máslové směsi a vypracujeme těsto. To zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme v lednici odležet do druhého dne.
Zatím si připravíme krém. Do vodní lázně dáme kondenzované mléko, přisypeme mleté prosáté oříšky, promícháme, přiklopíme pokličkou a za občasného míchání vaříme cca hodinu. Směs postupně zhoustne a lehce ztmavne. Vložíme ji do lednice, kde se bude chladit až do druhého dne.
Následující den zapneme troubu na 180°C. Vyjmeme z lednice těsto, naplníme jím formičky ( těsto vmáčkneme do formiček tak, aby v něm vznikl mělký důlek, který po upečení zaplníme krémem ) a pečeme ve vyhřáté troubě, dokud okraje košíčků lehce nezezlátnou. Horké košíčky vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.
Zatímco košíčky pozvolna chladnou, dokončíme krém. Vychlazenou směs mléka a ořechů vyndáme z lednice, přeneseme do šlehací mísy, přidáme máslo a vyšleháme v krém. Ke konci šlehání přilijeme rum a ještě krátce zamícháme. Krém přeneseme do sáčku s řezanou trubičkou a naplníme jím košíčky. Necháme je zhruba hodinu ztuhnout v lednici.
Zatím si ve vodní lázni připravíme tmavou polevu, kterou dle potřeby rozředíme 100% tukem. Ztuhlé košíčky vyndáme z lednice, jejich krémovou část namočíme do polevy a posypeme nasekanými ořechy. Jakmile poleva ztuhne, můžeme košíčky rovnou nabídnout hostům, anebo je uložit do uzavíratelné nádoby, kde se během několika dní hezky rozleží.
Přeji dobrou chuť !