Kukuřičné placičky s čokoládou
Ingredience
Suroviny:
- 20 g hořké čokolády
- 30 g kokosového tuku
- 100 g mléka bez laktózy - pokud není alergie na laktózu, použijeme klasické mléko
- 30 g kokosových vloček
- 30 g kukuřičné polohrubé mouky
- 80 g třtinového cukru
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
Na dohotovení:
- hořká čokoláda
- kokosový tuk ( na případné ředění čokolády )
Do hrnce nalijeme mléko, přisypeme třinový cukr, kokosové vločky a přidáme kokosový tuk. Směs za občasného míchání vaříme na středním plameni a to cca 5 minut. V průběhu vaření směs poněkud zhoustne. Hrnec odstavíme z plotny, přisypeme zbývající suroviny, zamícháme a pak necháme vychladnout ( nejprve při pokojové teplotě a pak ještě zhruba hodinku v lednici - směs částečně ztuhne ).
Zatímco se připravená směs chladí, nakrájíme nadrobno čokoládu, kterou do směsi následně vmícháme. Čokoládu přidáváme záměrně až do vychladlé směsi, aby se nerozpustila. V hotových sušenkách budou tak jednotlivé kousky čokolády dobře patrné.
Troubu zapneme na 180°C. Čajovou lžičkou nabíráme postupně hmotu vždy o velikosti většího lískového ořechu a nanášíme ji na plech vyložený pečícím papírem. Činíme tak s většími rozestupy, protože hmota se při pečení rozteče do stran. V rozehřáté troubě pečeme sušenky cca 6 minut. Přibližně po 3 minutách plech otočíme, aby se sušenky pekly stejnoměrně. Hotové sušenky vytáhneme z trouby a necháme vychladnout na plechu.
Pokud se rozhodneme potáhnout sušenky čokoládou, začneme s její přípravou zatímco sušenky chladnou. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, kterou dle potřeby rozředíme kokosovým tukem. Sušenky v ní namáčíme z obou stran, rovnáme je na papír a necháme ztuhnout. Na závěr je sundáme z papíru a vyrovnáme na tác.
Přeji dobrou chut'!