Čokoládové cupcakes
Ingredience
Připravíme si:
- 12 ks papírových košíčků o průměru 5 cm
- děrovač na muffiny - seženete v cukrářských potřebách
- sáček s trubičkou
Na těsto:
- 2 vejce
- 4 polévkové lžíce krupicového cukru
- čokoládovou pecičkovou polevu
- 4 polévkové lžíce polotučného mléka
- 6 polévkových lžic polohrubé mouky
- čajovou lžičku kypřícího prášku
- 2 čajové lžičky kakaa holandského typu
Na krém:
- 80 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
- 80 g mascarpone
- polévkovou lžíci moučkového cukru ( dle chuti i více )
- 1 polévkovou lžíci pudinku za studena zn. Olé
Na swiss meringue:
- 1 bílek
- 50 g krupicového cukru
- 100 g změklého másla!!
- špetku soli
Na plech vyrovnáme papírové košíčky. Pokud nemáme plech určený přímo k pečení muffinů, vložíme vždy dva papírové košíčky do sebe a teprve pak je vyrovnáme na plech.
Do misky nalijeme mléko, přidáme čokoládu a misku vložíme do mikrovlnky, kde postupně čokoládu v mléce rozpustíme. Mikrovlnku zapneme vždy jen na chvíli a po vypnutí čokoládu v mléce zamícháme metličkou. Tento postup opakujeme, dokud není čokoláda zcela rozpuštěna. Pak ji necháme vychladnout při pokojové teplotě.
Zapneme troubu na 170°C. Do mísy dáme vejce s cukrem a vyšleháme je v hustou pěnu. Zatím v misce smícháme mouku s kakaem a kypřícím práškem. Když je vaječná směs vyšlehaná, snížíme chod stroje, přilijeme čokoládovou směs, krátce zamícháme a nakonec přisypeme i moučnou směs a opět vše zamícháme. Hotovou hmotou naplníme košíčky a to za pomoci polévkové lžíce. Plníme je zhruba do poloviny. Košíčky pečeme ve vyhřáté troubě. Po vytažení je necháme vychladnout. Zatímco košíčky chladnou, připravíme si oba krémy. Začneme krémem swiss meringue.
Ve vodní lázni za občasného míchání zahřejeme bílek s cukrem až na 72°C. Pokud není k dispozici teploměr, zahříváme bílek tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí a směs není lepkavá. Směs přeneseme do šlehací mísy a vyšleháme v hustý sníh. Pak snížíme rychlost a šleháme, dokud nemá sníh pokojovou teplotu. Pak po malých kouscích postupně přidáváme máslo. Je důležité, aby mělo máslo pokojovou teplotu, jinak se krém srazí ! Když přidáme poslední kousek másla, tak šleháme ještě chvíli při snížené rychlosti. Pak rychlost zvýšíme a šleháme tak dlouho, dokud se sníh s máslem nevyšlehá v nadýchaný krém. Nakonec si připravíme druhý krém. Veškeré suroviny na jeho přípravu dáme do mísy a šleháme je cca 15 vteřin. Díky pudinku za studena je tento krém velmi pevný a zároveň rychle ušlehaný.
Vezmeme děrovač na muffiny a košíčky zbavíme středu. Za pomoci sáčku s trubičkou naplníme jejich střed šlehačkovým krémem. Sáček potom vymyjeme, případně použijeme jiný a naplníme ho swiss meringue. Použijeme zdobící trubičku a vlastní fantazii. Swiss meringue má tu výhodu, že cupcakes můžeme nakonec ještě dozdobit i jedlým papírem, čehož jsem využila a připravila tak velikonoční cupcakes.
Přeji dobrou chut' !