Zázvorky
Tradiční cukroví už našich babiček. Musíme ho však upéct dostatečně dopředu, aby se do Vánoc stihlo rozležet.
Ingredience
Na těsto budeme potřebovat:
- 280g cukru krupice
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 280g hladké mouky
- špetku čerstvé nebo sušené citronové kůry
- 1 polévkovou lžíci sušeného mletého zázvoru
Na polevu budeme potřebovat:
- 100g moučkového cukru
- 1 polévkovou lžíci horké vody
- 1 polévkovou lžíci čerstvé nebo sušené citronové kůry (čerstvá musí být z bio citronu)
- Zázvorky polevou ozdobíme až přibližně týden před Vánocemi.
V misce smícháme mouku s citrónovou kůrou (pokud použijeme čerstvou, musí být z bio citronu, protože jeho kůra není chemicky ošetřená). V druhé misce utřeme cukr s vejci, žloutky a zázvorem do pěny a postupně přidáváme moučnou směs. Mícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto, které ihned zpracováváme. Vyválíme ho na lehce pomoučeném válu na 2- 3 mm silný plát a vykrajujeme libovolné tvary, které přeneseme na plech pokrytý pečícím papírem.
TIP: Tradiční tvar zázvorek připomíná kost. Lze ale vykrajovat libovolné tvary podle toho, jaké formičky máme doma nebo jaké se nám právě líbí.
Takto předpřipravené zázvorky necháme přes noc na plechu zaschnout. Druhý den předehřejeme troubu na 180°C a upečeme je.
Upečené zázvorky dáme do krabice a skladujeme v chladu a vlhku. Na rozležení potřebují přibližně měsíc, proto je pečeme dostatečně dopředu. Zhruba týden před Vánocemi si připravíme polevu a zázvorky dozdobíme.
Přeji dobrou chuť!