Bezlepkové piškoty PiM´s
Ingredience
Připravíme si:
- kulatou vykrajovačku o průměru 3 cm
- cukrářský sáček
- 3 archy pečícího papíru o velikosti plechu
Na želé:
- 400 ml pomerančového džusu - použila jsem zn. Pfanner
- 1 sáček plátkové želatiny zn. Oetker
Na piškoty:
- 2 vejce
- 4 polévkové lžíce krupicového cukru
- 2 polévkové lžíce polohrubé kukuřičné mouky
- 2 polévkové lžíce hladké rýžové mouky
- čajovou lžičku prášku do pečiva
Na dohotovení:
- hořkou polevu
- 100% tuk na rozředění polevy
Nejprve si připravíme želatinu. Do kastrůlku nalijeme džus, přidáme plátkovou želatinu a necháme ji cca 10 minut nabobtnat. Kastrůlek postavíme na sporák a za občasného míchání želatinu zcela rozpustíme. Pozor - nesmí se vařit! Horkou želatinu nalijeme na plech, necháme vychladnout a uložíme ji do lednice do druhého dne.
Následující den zapneme troubu na 180°C. Do šlehací mísy dáme vejce s cukrem a vyšleháme v hustou pěnu. Zatím v misce smícháme obě mouky s kypřícím práškem. Jakmile je vaječná hmota vyšlehaná, snížíme chod stroje, přisypeme moučnou směs a vše krátce zamícháme. Hotovou hmotou naplníme cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem postupně nanášíme množství o velikosti lískového ořechu. Hmota se vždy trochu rozteče a během pečení taky tzv.rozjede a proto ji na plech nanášíme s menšími rozestupy.
Takto připravené piškoty pečeme ve vyhřáté troubě. Upečené piškoty vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Zatímco chladnou, rozpustíme ve vodní lázni polevu, kterou dle potřeby zředíme 100% tukem a také vykrájíme z želatiny kolečka o průměru 3 cm. Z pečícího papíru sloupneme vychladlé piškoty, otočíme je, kápneme na ně malé množství polevy a přiložíme kolečko želatiny ( želatina nebude po piškotu klouzat ). Takto připravené piškoty vkládáme postupně do kastrůlku s polevou a za pomoci lžíce je polevou polijeme. Pak je naskládáme na pečící papír, kde poleva zcela ztuhne. Piškoty jsou hotové !
Přeji dobrou chut'!