Pohraniční koláčky
Ingredience
Na těsto budeme potřebovat:
- 300g hladké mouky
- 200g moučkového cukru
- 200g mletých vlašských ořechů
- 200g másla
- troška nastrouhané citrónové kůry
- 3 rozdrcené hřebíčky
Na krém budeme potřebovat:
- Nugát
Na dohotovení budeme potřebovat:
- tmavou čokoládovou polevu
- 100% tuk na rozředění polevy
- kousky ořechů
Postup:
Nejprve si připravíme těsto. Utřeme máslo s cukrem, přidáme ostatní suroviny a zpracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenového sáčku nebo fólie a necháme ho zhruba dvě hodiny odležet. Potom zapneme troubu na 180 °C. Na pomoučeném vále z těsta vyválíme plát o síle 3 mm a vykrajujeme kolečka, kytičky nebo jiné libovolné tvary, které rovnáme na plech vyložený pečícím papírem. Tvary vykrajujeme vždy v sudém počtu, protože vždy dva kousky budeme potom slepovat k sobě. Pečeme v předehřáté troubě do růžova, což trvá přibližně 8 až 10 minut (každá trouba peče jinak, proto troubu musíme hlídat!). Upečené cukroví je křehké, proto ho necháme úplně vychladnout přímo na plechu.
Mezitím si připravíme nugát. Dáme ho do vyšší úzké mísy a vložíme na velmi krátkou dobu (cca 5 vteřin) do mikrovlnné trouby. Cílem je nugát pouze částečně nahřát! Vezmeme si ruční šlehač a za pomocí metliček nahřátý nugát krátce šleháme. Potom vyšlehaný nugát přendáme do sáčku s trubičkou a lepíme jím vždy dva kousky cukroví k sobě. Slepené cukroví necháme asi dvě hodiny ztuhnout v lednici.
Během doby, kdy cukroví tuhne v lednici, si nakrájíme ořechy na menší kousky a připravíme si také čokoládovou polevu. Tu rozpustíme ve vodní lázni a v případě potřeby zředíme 100% tukem. Do polevy namáčíme vršky ztuhlého cukroví, posypeme kousky ořechů a polevu necháme zcela ztuhnout. Poté můžeme cukroví narovnat na tác a rovnou podávat.
Přeji dobrou chuť!