Měkké perníčky
K Vánocům perníčky neodmyslitelně patří. Nejenom, že krásně provoní domov, ale velkou výhodou je, že si je můžeme připravit hodně dopředu. Já jsem si však pro vás připravila recept na perníčky, které jsou měkké ihned.
Ingredience
Na těsto budeme potřebovat:
- 600g hladké mouky
- 250g cukru moučka
- 200g másla
- 6 polévkových lžic medu
- 3 vejce
- 2 polévkové lžíce kakaa
- čajovou lžičku perníkového koření
- kypřící prášek
- Dále budeme potřebovat bílek na potření perníčků.
Ve větší míse utřeme máslo s cukrem, přidáme med, vejce a krátce šleháme. V druhé misce smícháme mouku, kakao, perníkové koření a kypřící prášek. Tuto moučnou směs přidáme do mísy k ostatním surovinám a vše zpracujeme v hladké těsto, které necháme v lednici odležet do druhého dne.
Druhý den z těsta na pomoučeném válu vyválíme plát o síle 3 – 5 mm. Vykrajujeme různé tvary a rovnáme je na plech vyložený pečícím papírem. Troubu zapneme na 150 – 175 °C a necháme ji předehřát. Perníčky v předehřáté troubě pečeme 5 – 7 minut. Musíme je však hlídat, protože každá trouba peče jinak! Upečené perníčky vytáhneme z trouby a ihned je potřeme bílkem. Po vychladnutí je můžeme ozdobit bílkovou polevou nebo čokoládou podle vlastních představ.
Perníčky upečené podle tohoto receptu jsou hned měkké. Pokud je skladujeme, doporučujeme k tomuto účelu použít plastovou dózu.
Přeji dobrou chuť!