Dort Pavlova
Tento tradiční moučník je sice kalorická bomba, ale pro svou chuť a kombinaci s čerstvým ovocem si ho snadno a rychle oblíbíte.
Ingredience
Připravíme si:
- Pečící papír, na který nakreslíme kruh o průměru přibližně 22 cm (můžeme si pomoci třeba tak, že na pečící papír obkreslíme plochý talíř)
Na korpus budeme potřebovat
- 4 bílky
- 200 g cukru krupice
- vanilkový cukr s pravou vanilkou (ne vanilinový cukr!)
- čajovou lžičku vinného octa
- rovnou polévkovou lžíci kukuřičného škrobu
- špetku soli
Na dohotovení budeme potřebovat:
- 400 ml smetany ke šlehání (s obsahem tuku 33 %)
- 2 polévkové lžíce cukru moučka (můžeme dát i více, podle toho, jak má kdo rád sladké)
- čerstvé ovoce
Nejprve si připravíme korpus. U tohoto moučníku je důležité nespěchat a nechat korpus dlouho chladnout v troubě bez otevření dvířek, protože jinak by nám korpus popraskal.
TIP: Upečte korpus večer předem a nechejte ho v zavřené troubě vychladnout až do rána. Teprve potom ho můžete dodělat.
Zapneme troubu na 120 °C. Metlu a šlehací mísu opláchneme octem. Bílky dáme do připravené mísy, přidáme špetku soli, přisypeme 1/3 cukru a začneme šlehat. Postupně přidáváme (cca nadvakrát) zbylý cukr a vyšleháme bílky v tuhý sníh. Snížíme rychlost šlehání, přisypeme vanilkový cukr s pravou vanilkou (případně je možné použít obyčejný cuk a čajovou lžičku vanilkové esence), přidáme ocet a krátce zamícháme. Octa i soli je skutečně malé množství, nemusíte se bát, že by byly v hotovém moučníku cítit. Pomohou nám ale v tom, aby vyšlehané bílky byly opravdu tuhé. Potom již jen ručně vařečkou zlehka vmícháme prosátý kukuřičný škrob.
Vyšlehaný sníh přendáme na pečící papír a nožem ho rozetřeme do prostoru nakresleného kruhu. Bude se jednat o vyšší vrstvu, ale nebojte, je to tak správně.
Potom si vezmeme čajovou lžičku a tahem zespodu nahoru vytvoříme po obvodu připraveného dortu ozdobný okraj.
Dort vložíme do vyhřáté trouby a teplotu ihned snížíme na 110 °C. Po 15 minutách snížíme teplotu znovu, tentokrát na 100 °C a pečeme dále přibližně hodinu a čtvrt. Poté troubu vypneme a korpus v ní necháme zcela vychladnout. Raději připomínám – během pečení ani během chladnutí neotevíráme dvířka od trouby, jinak nám moučník popraská!
Druhý den ráno již bude korpus vychladlý, proto ho již můžeme vytáhnout z trouby. Sundáme pečící papír a korpus položíme přímo na servírovací tác.
V míse ušleháme smetanu s cukrem, naneseme ji na připravený moučník a lžící povrch urovnáme. Poté ozdobíme ovocem a můžeme podávat.
Přeji dobrou chuť!