logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Dort Pavlova

14. červenec 2018
3341 x
Average rating
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sněhové Bezvaječné Šlehačkové Řezy a zákusky
Úvod

Dort Pavlova Obrázek 1

Tento tradiční moučník je sice kalorická bomba, ale pro svou chuť a kombinaci s čerstvým ovocem si ho snadno a rychle oblíbíte.

E-Shop - Jedlý tisk

Postup

Ingredience

Připravíme si:

  • Pečící papír, na který nakreslíme kruh o průměru přibližně 22 cm (můžeme si pomoci třeba tak, že na pečící papír obkreslíme plochý talíř)

Na korpus budeme potřebovat

  • 4 bílky
  • 200 g cukru krupice
  • vanilkový cukr s pravou vanilkou (ne vanilinový cukr!)
  • čajovou lžičku vinného octa
  • rovnou polévkovou lžíci kukuřičného škrobu
  • špetku soli

Na dohotovení budeme potřebovat:

  • 400 ml smetany ke šlehání (s obsahem tuku 33 %)
  • 2 polévkové lžíce cukru moučka (můžeme dát i více, podle toho, jak má kdo rád sladké)
  • čerstvé ovoce

Nejprve si připravíme korpus. U tohoto moučníku je důležité nespěchat a nechat korpus dlouho chladnout v troubě bez otevření dvířek, protože jinak by nám korpus popraskal.

TIP: Upečte korpus večer předem a nechejte ho v zavřené troubě vychladnout až do rána. Teprve potom ho můžete dodělat.

Zapneme troubu na 120 °C. Metlu a šlehací mísu opláchneme octem. Bílky dáme do připravené mísy, přidáme špetku soli, přisypeme 1/3 cukru a začneme šlehat. Postupně přidáváme (cca nadvakrát) zbylý cukr a vyšleháme bílky v tuhý sníh. Snížíme rychlost šlehání, přisypeme vanilkový cukr s pravou vanilkou (případně je možné použít obyčejný cuk a čajovou lžičku vanilkové esence), přidáme ocet a krátce zamícháme. Octa i soli je skutečně malé množství, nemusíte se bát, že by byly v hotovém moučníku cítit. Pomohou nám ale v tom, aby vyšlehané bílky byly opravdu tuhé. Potom již jen ručně vařečkou zlehka vmícháme prosátý kukuřičný škrob.

Vyšlehaný sníh přendáme na pečící papír a nožem ho rozetřeme do prostoru nakresleného kruhu. Bude se jednat o vyšší vrstvu, ale nebojte, je to tak správně.

Potom si vezmeme čajovou lžičku a tahem zespodu nahoru vytvoříme po obvodu připraveného dortu ozdobný okraj.

Dort vložíme do vyhřáté trouby a teplotu ihned snížíme na 110 °C. Po 15 minutách snížíme teplotu znovu, tentokrát na 100 °C a pečeme dále přibližně hodinu a čtvrt. Poté troubu vypneme a korpus v ní necháme zcela vychladnout. Raději připomínám – během pečení ani během chladnutí neotevíráme dvířka od trouby, jinak nám moučník popraská!

Druhý den ráno již bude korpus vychladlý, proto ho již můžeme vytáhnout z trouby. Sundáme pečící papír a korpus položíme přímo na servírovací tác.

V míse ušleháme smetanu s cukrem, naneseme ji na připravený moučník a lžící povrch urovnáme. Poté ozdobíme ovocem a můžeme podávat.

Přeji dobrou chuť!

Fotky
Dort Pavlova Obrázek 1   Dort Pavlova Obrázek 2   Dort Pavlova Obrázek 3   Dort Pavlova Obrázek 4
Mohlo by vás zajímat
Máslové sušenky bezlepkové
Máslové sušenky bezlepkové
Banánové řezy
Banánové řezy
Pracny
Pracny
Ganache z tmavé čokolády
Ganache z tmavé čokolády
Jahodový koláč
Jahodový koláč

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty