Pudinkáč malinový
Ingredience
Připravíme si:
- 2 pečící papíry ve tvaru kola
- olej ve spreji
Na těsto:
- 750 g hladké mouky
- 1 kostka kvasnic
- 2 vejce
- 1/2 másla
- špetka soli
- 250 ml mléka
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
Na krém:
- 250 g krupicového cukru
- 0,5 l mléka
- 3 vanilkové pudinky
- 250 g másla (vytáhneme z lednice minimálně 2 hodiny předem)
- 250 g malin (čerstvých nebo mražených)
- 1 polévková lžíce krupicového cukru
Na dohotovení:
- máslo na potření
Do hrnce vložíme maliny s cukrem, krátce povaříme a necháme vychladnout. Připravíme si mísu, do které nalijeme vlažné mléko, přisypeme cukr, rozmícháme a nakonec rozdrobíme kvasnice a vše uložíme na teplé místo, aby vzešel kvásek.
Zatím si uvaříme klasický pudink, který pak rozdělíme na dvě části. Jednu polovinu přikryjeme připraveným pečícím papírem vystřihnutým do tvaru kola, do druhé poloviny pak zamícháme maliny a zakryjeme ji druhým pečícím papírem. Pudink necháme vychladnout. Přikrýváme ho proto, abychom zabránili vytvoření škraloupu, který bychom museli později odstraňovat. ( Nejlepší je uvařit si pudink den předem ).
Do šlehací mísy dáme mouku, sůl, vejce, rozpuštěné máslo a připravený kvásek a umícháme si těstou. Těsto pak lehce poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout (cca 30 minut). Zatím olejem ve spreji vystříkáme plech s vyšším okrajem.
Do šlehací mísy dáme první polovinu pudinku, půlku másla a vyšleháme v krém, který přeneseme do misky. To samé uděláme z druhou polovinou pudinku. Vykynuté těsto rozdělíme na 6 dílů. Oba krémy rozdělíme vždy na tři díly, takže máme nyní celkem šest dílů krému. Postupně vyválíme všech 6 dílů těsta do tvaru obdelníku. Na 3 z nich naneseme krém bez malin a na další 3 krém malinový. Takto pomazaná těsta stočíme vždy v roládu. Pak vezmeme vždy jednu roládu s pudinkovým krémem a jednu roládu s malinovým krémem a spojíme je na koncích. Pak je smotáme dohromady (jakoby spleteme v cop) a dáme na připravený plech.
Rozpustíme máslo a potřeme jím upletené copy. Necháme cca 20 minut kynout a zapneme troubu na 200°C. Vykynuté copy dáme péct do vyhřáté trouby - pečeme dozlatova (cca 20 minut ).
Upečený pundikáč vytáhneme z trouby, ihned pokropíme vodou a přikryjeme utěrkou. Necháme ho vychladnout a nakrájíme jednotlivé copy na díly. Můžeme podávat.
Přeji dobrou chut'!