Banánové řezy
Ingredience
Na korpus budeme potřebovat:
- 3 ks vejce
- 6 polévkových lžic cukru krupice
- 2 ks banány
- 120 g másla
- 5 polévkových lžic polohrubé mouky
- 1 polévkovou lžíci kakaa holandského typu
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
Na krém budeme potřebovat:
- 400 g zakysané smetany (s obsahem tuku min. 16 - 18 %)
- 500 ml smetany ke šlehání (s obsahem tuku 33%, ale můžeme použít také rostlinnou šlehačku)
- 3 polévkové lžíce cukru krupice
Na dohotovení budeme potřebovat:
- 150 ml smetany ke šlehání (s obsahem tuku 33 %)
- 250 g čokoládové polevy (použila jsem pecičkovou, ale může být i tabulková)
- 4 ks banány
Dále budeme potřebovat:
- plech s vyšším okrajem o velikosti cca 32 x 42 cm
- silikonový sprej na pečení nebo 100% tuk na vymazání plechu
- hrubou mouku na vysypání plechu
Nejprve si připravíme čokoládovou polevu, aby nám stihla vychladnout, než ji budeme potřebovat. Do hrnce nalijeme smetanu a dáme ji vařit. Jakmile přejde bodem varu, sundáme ji z plotny, přisypeme čokoládovou polevu (pokud použijeme tabulkovou, tak ji předem nakrájíme nadrobno, aby se lépe rozpouštěla) a metličkou mícháme do úplného rozpuštění. Takto připravenou polevu necháme chladnout a jdeme dále pokračovat v přípravě moučníku. Výhodou této polevy je, že i když ztuhne, tak při krájení nepraská.
Nyní si upečeme korpus. Vystříkáme plech silikonovým olejem. Pokud ho nemáme, plech vymažeme
rozpuštěným 100% tukem. Poté plech vysypeme hrubou moukou.
Do misky prosejeme mouku s kakaem, přidáme kypřící prášek a promícháme. Zapneme troubu na 180 °C. Do šlehací mísy dáme vejce s cukrem a vyšleháme do husté pěny. Mezitím si v další misce rozpustíme máslo a v další vidličkou rozmačkáme banány. Případné kousky banánů nejsou na závadu. Jakmile máme vyšlehanou vaječnou směs, snížíme chod stroje, přidáme rozmačkané banány, rozpuštěné máslo (pozor, nesmí pálit) a krátce zamícháme. Nakonec přidáme připravenou moučnou směs a opět vše zamícháme. Hotové těsto vylijeme na plech a rovnoměrně je rozetřeme. Dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 10 až 12 minut. Pozor, čas je jen orientační, protože každá trouba peče jinak. Troubu tedy musíme hlídat! Upečený korpus vytáhneme z trouby a necháme zcela vychladnout.
Jakmile máme korpus vychladnutý, do šlehací mísy nalijeme smetanu, přisypeme cukr a šleháme dotuha. Poté snížíme chod stroje na minimum a postupně po malých částech přidáváme zakysanou smetanu. Pozor, pokud bychom dali zakysanou smetanu najednou, tak by krém hodně zřídnul! Hotový krém rovnoměrně rozetřeme na upečený korpus.
Oloupeme banány, podélně je rozkrojíme a položíme na krém. Nakonec řezy rovnoměrně polijeme připravenou a vychladnutou polevou. Hotové řezy dáme vychladit do druhého dne, aby čokoládová poleva a krém pořádně ztuhly.
Druhý den řezy nakrájíme a můžeme podávat.
Přeji dobrou chuť!