Nugátové kostky
Ingredience
Připravíme si:
- 3 x pečící papír o rozměrech 20x38 cm
- vroubkovaná karta
Na těsto:
- 7 vajec
- 14 polévkových lžic krupicového cukru
- 12 polévkových lžic hladké mouky
- 2 polévkové lžíce kakaa
Na krém:
- 250 g sýr Philadelphia
- 300 g nugátu
- 600 ml smetany ke šlehání ( min.obsah tuku 33% )
- 4 polévkové lžíce krupicového cukru
Nejdříve uvaříme samotný krém, protože musí chladnout v lednici minimálně 24 hodin. Do hrnce vložíme smetanu, cukr a dáme vařit. Zatím si na drobno nakrájíme nugát. Jakmile se smetana začne vařit, přidáme sýr, snížíme plamen a metličkou mícháme do úplného rozpuštění. Pak za stálého míchání povaříme. Po odstavení z plotny ihned přidáme nugát a metličkou opět rozmícháme až do úplného rozpuštění. Směs dáme vychladit do druhého dne.
Zapneme troubu na 200 °C. Do šlehací mísy dáme vejce s cukrem a vyšleháme v hustou pěnu. V misce smícháme mouku s kakaem - obě suroviny je lepší prosít, aby v nich nebyly hrudky. Jakmile máme vyšlehanou směs, snížíme chod stroje, přidáme mouku smíchanou s kakaem a vše promícháme. Hotovou hmotu rozdělíme na 3 stejné díly a rovnoměrně ji rozetřeme na pečící papíry.
Takto připravené pláty pečeme v předehřáté troubě a pak je necháme zcela vychladnout. Vyndáme z lednice vychlazený nugátový krém a šleháme ho při středním výkonu stroje tak, aby se nám nesrazil! Zatímco se šlehá krém, opatrně sundáme papír a samotné pláty položíme na sebe. Nožem seřízneme okraje, abychom měli všechny pláty stejně velké. Vyšlehaný krém si rozdělíme na 3 díly a na stůl si připravíme první plát. Rovnoměrně na něj rozetřeme krém a zakryjeme druhým plátem. Stejně pokračujeme i dále: druhá vrstva krému, třetí plát a poslední vrstva krému. Vezmeme vroubkovanou kartu a na povrchu řezů s její pomocí vytvoříme vlnky (lze použít i vidličku).
Dezert necháme vychladit v lednici a to nejlépe přes noc. Druhý den krájíme na jednotlivé kostky a servírujeme.
Přeji dobrou chuť !