Vita dort
Ingredience
Připravíme si:
- kulatou dortovou formu o průměru 24 cm
- olej ve spreji
- sáček s řezanou trubičkou
Na korpus:
- 5 vajec
- 135 g krupice
- 160 g hladké mouky
- 40 g oleje
- 40 g vitakávy
- kávová lžička prášku do pečiva
Na krém:
- 1 karamelový pudink
- 100 g krupicového cukru
- 250 ml polotučného mléka
- 50 g másla
Na dohotovení:
- 400 ml smetany ke šlehání (33%)
- 24 ks čokolády na ozdobení dortu
Dortovou formu vystříkáme olejem ve spreji a zapneme troubu na 180°C. Ve vodní lázni nahřejeme vejce s cukrem a vyšleháme v hustou pěnu. Přidáme olej a krátce zamícháme. Smícháme mouku s vitakávou a práškem do pečiva, přidáme do ušlehané pěny a zamícháme. Těsto naneseme do připravené formy a stěrkou nebo kartou rovnoměrně rozetřeme od středu až do krajů (těsto se nám lépe peče).
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 30 minut - každá trouba peče jinak, takže hlídáme!Abychom se ujistili, zda je korpus upečený, zapíchneme do jeho středu špejli. Po vytažení musí zůstat suchá. Během pečení korpusu uvaříme pudink dle postupu na sáčku a dáme ho vychladit (použijeme méně mléka, proto se nelekněte, že pudink bude po uvaření hustý).
Vychladlý korpus (nejlépe druhý den) rozkrojíme na dvě poloviny. Studený pudink vyšleháme s máslem v krém. Aby se krém nesrazil, je dobré vytáhnout máslo den předem z lednice. Krém rozdělíme na dvě části a namažeme jím obě poloviny dortu. Takto připravený dort uložíme na hodinku do lednice. Ušleháme si šlehačku a menší část dáme do připraveného sáčku s trubičkou. Zbytek šlehačky rozdělíme na dvě části a rovnoměrně ji rozetřeme na korpusy pomazané krémem. Sáčkem na povrchu dortu vytvoříme 12 kopečků šlehačky a na každý dáme kousek čokolády. A můžeme servírovat.
Přeji dobrou chut'!