logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Cheesecake s jahodami

18. srpen 2016
362 x
Average rating
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cheesecakes Řezy a zákusky
Úvod

Cheesecake s jahodami Obrázek 1

Stále oblíbenější sýrový moučník. V kombinaci s jahodami skutečná delikatesa.

E-Shop - Jedlý tisk

Postup

Ingredience

Připravíme si:

  • plech s vyšším okrajem o rozměrech 24x34 cm
  • pečící papír velikosti plechu
  • alobal
  • silikonový olej ve spreji

Suroviny:

  • 210 g BE-BE sušenek (červený obal)
  • 110 g másla
  • 250 g zakysané smetany (použila jsem zn.Danone - modrý obal)
  • 8 balení sýra Philadephia
  • 330 g moučkového cukru
  • vanilkový lusk
  • 200 ml polotučného mléka
  • 5 vajec
  • 35 g hladké mouky
  • 200 g jahod (můžou být čerstvé nebo mražené - ne kompotované!!)
  • 1 vrchovatá polévková lžíce moučkového cukru

Veškeré suroviny musí mít stejnou teplotu, proto je vyndáme z lednice min.3 hodiny předem ( já nechávám venku přes noc). Během samotné přípravy moučníku nepoužíváme šlehač ale vše mícháme ruční metličkou. To z toho důvodu, abychom zbytečně nevháněli vzduch do samotného krému. Moučník by při pečení celý popraskal. Zakysaná smetana musí mít min. obsah tuku 16 % a použijeme i originální sýr Philadelpii. Pokud použijeme jiné suroviny, musíme počítat s tím, že výsledný moučník nebude mít tu chuť, jakou známe z restaurací. Vím, že sýr je poměrně drahý, ale věřte mi, výsledek stojí za to.

Vystříkáme plech silikonovým olejem. Pokud ho nemáme k dispozici, rozpustíme 100% tuk a plech důkladně vymažeme. Do vymazaného plechu vložíme pečící papír a utrhneme si dva stejně velké pruhy alobalu - cca 50 cm dlouhé. Alobaly položíme vedle sebe tak, aby se částečně překrývaly a do středu položíme plech. Plech alobalem obalíme tak, aby alobal přesahoval okraj plechu cca o 2 cm. Je to důležité proto, aby se během pečení nedostala voda do samotného moučníku.

Vezmeme si BE- BE sušenky a zcela je rozdrobíme (já to dělám tak, že je dám do většího mikrotenového sáčku, který zavážu a válečkem je rozdrobím). Rozpustíme máslo, které smícháme s rozdrobenými sušenkami. Vznikne hmota, kterou rovnoměrně rozprostřeme na dno plechu a skleničkou s rovným dnem hodně udusáme.

Nyní už přejdeme k samotnému krému. Do větší mísy dáme sýr, cukr a metličkou rozmícháme. V této fázi můžeme ještě použít šlehač, ale jen krátce a při nejnižším výkonu. Od této chvíle vše šleháme ručně! Zamícháme mléko a postupně přidáváme vejce. Vždy zamícháme jen jedno a až poté přidáme další. Vanilkový lusk špičkou nože podélně rozřízneme, ostrou stranou nože tahem vyškrábneme jeho obsah a přidáme do krému, který zamícháme. Přidáme zakysanou smetanu a opět zamícháme. Nakonec přisypeme mouku a zamícháme v hladký krém.

Takto připravený krém přelijeme do připraveného plechu a necháme 10 minut stát. Během této doby se nám uvolní vzduchové bublinky a my si zatím připravíme jahody. Zapneme troubu na 180°C. Dáme si vařit dostatečně velké množství vody. Já nechávám vařit vždy plnou konvici, aby mi voda nescházela. Do mixéru dáme jahody s cukrem - pokud použijeme mražené jahody, musí být rozmražené!! Zcela je rozmixujeme. Nabereme vždy polévkovou lžíci jahodového pyré a postupně lijeme na připravený moučník - já dávám vždy 9 vrchovatých lžic. Vezmeme špejli, kterou částečně ponoříme do krémů a  tahem mícháme krém s jahodami až vznikne na povrchu tzv. melír.

Takto připravený moučník dáme do většího plechu, nalijeme vařící vodu - ne horkou, ale opravdu vařící. Je to důležité. Voda musí být na plechu do výšky cca 2 cm. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 70 minut. Během pečení  neotvíráme troubu ! Po uplynutí této doby troubu vypneme a moučník v ní necháme 1,5 hodiny chladnout. Troubu opět neotvíráme ! Pokud bychom ji otevřeli, moučník by popraskal. Na chut' by to sice vliv nemělo, ale když už jsme si dali s moučníkem takovou práci, tak to vydržíme a troubu neotevřeme.

Po hodině a půl  moučník z trouby vytáhneme, necháme hodinu chladnout a dáme min. na další 2 hodiny ztuhnout do lednice. Když cheesecake z lednice vyndáme, vyklopíme ho z plechu. Já to dělám tak, že na vrch plechu položím prkénko o trochu větší než je samotný plech a otočím to. Pokud jsme řádně vymazali plech, tak se moučník krásně vyklopí (proto je důležité řádně vymazat plech a i proto je lepší používat silikonový olej = úspěch je zaručen). Na takto vyklopený moučník položíme tác a opět otočíme, takže na tácu zůstane hotový moučník. Můžeme krájet a servírovat.

 

 

Přeji dobrou chut'!

Mohlo by vás zajímat
Čokoládové řezy s nugátem
Čokoládové řezy s nugátem
Laskonky
Laskonky
Dort Pavlova
Dort Pavlova
Čokoládový cheesecake
Čokoládový cheesecake
Pudinkáč malinový
Pudinkáč malinový

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty