logo

MENU

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty

Cheesecake s jahodami

18. srpen 2016
383 x
Average rating
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cheesecakes Řezy a zákusky
Úvod

Cheesecake s jahodami Obrázek 1

Stále oblíbenější sýrový moučník. V kombinaci s jahodami skutečná delikatesa.

E-Shop - Jedlý tisk

Postup

Ingredience

Připravíme si:

  • plech s vyšším okrajem o rozměrech 24x34 cm
  • pečící papír velikosti plechu
  • alobal
  • silikonový olej ve spreji

Suroviny:

  • 210 g BE-BE sušenek (červený obal)
  • 110 g másla
  • 250 g zakysané smetany (použila jsem zn.Danone - modrý obal)
  • 8 balení sýra Philadephia
  • 330 g moučkového cukru
  • vanilkový lusk
  • 200 ml polotučného mléka
  • 5 vajec
  • 35 g hladké mouky
  • 200 g jahod (můžou být čerstvé nebo mražené - ne kompotované!!)
  • 1 vrchovatá polévková lžíce moučkového cukru

Veškeré suroviny musí mít stejnou teplotu, proto je vyndáme z lednice min.3 hodiny předem ( já nechávám venku přes noc). Během samotné přípravy moučníku nepoužíváme šlehač ale vše mícháme ruční metličkou. To z toho důvodu, abychom zbytečně nevháněli vzduch do samotného krému. Moučník by při pečení celý popraskal. Zakysaná smetana musí mít min. obsah tuku 16 % a použijeme i originální sýr Philadelpii. Pokud použijeme jiné suroviny, musíme počítat s tím, že výsledný moučník nebude mít tu chuť, jakou známe z restaurací. Vím, že sýr je poměrně drahý, ale věřte mi, výsledek stojí za to.

Vystříkáme plech silikonovým olejem. Pokud ho nemáme k dispozici, rozpustíme 100% tuk a plech důkladně vymažeme. Do vymazaného plechu vložíme pečící papír a utrhneme si dva stejně velké pruhy alobalu - cca 50 cm dlouhé. Alobaly položíme vedle sebe tak, aby se částečně překrývaly a do středu položíme plech. Plech alobalem obalíme tak, aby alobal přesahoval okraj plechu cca o 2 cm. Je to důležité proto, aby se během pečení nedostala voda do samotného moučníku.

Vezmeme si BE- BE sušenky a zcela je rozdrobíme (já to dělám tak, že je dám do většího mikrotenového sáčku, který zavážu a válečkem je rozdrobím). Rozpustíme máslo, které smícháme s rozdrobenými sušenkami. Vznikne hmota, kterou rovnoměrně rozprostřeme na dno plechu a skleničkou s rovným dnem hodně udusáme.

Nyní už přejdeme k samotnému krému. Do větší mísy dáme sýr, cukr a metličkou rozmícháme. V této fázi můžeme ještě použít šlehač, ale jen krátce a při nejnižším výkonu. Od této chvíle vše šleháme ručně! Zamícháme mléko a postupně přidáváme vejce. Vždy zamícháme jen jedno a až poté přidáme další. Vanilkový lusk špičkou nože podélně rozřízneme, ostrou stranou nože tahem vyškrábneme jeho obsah a přidáme do krému, který zamícháme. Přidáme zakysanou smetanu a opět zamícháme. Nakonec přisypeme mouku a zamícháme v hladký krém.

Takto připravený krém přelijeme do připraveného plechu a necháme 10 minut stát. Během této doby se nám uvolní vzduchové bublinky a my si zatím připravíme jahody. Zapneme troubu na 180°C. Dáme si vařit dostatečně velké množství vody. Já nechávám vařit vždy plnou konvici, aby mi voda nescházela. Do mixéru dáme jahody s cukrem - pokud použijeme mražené jahody, musí být rozmražené!! Zcela je rozmixujeme. Nabereme vždy polévkovou lžíci jahodového pyré a postupně lijeme na připravený moučník - já dávám vždy 9 vrchovatých lžic. Vezmeme špejli, kterou částečně ponoříme do krémů a  tahem mícháme krém s jahodami až vznikne na povrchu tzv. melír.

Takto připravený moučník dáme do většího plechu, nalijeme vařící vodu - ne horkou, ale opravdu vařící. Je to důležité. Voda musí být na plechu do výšky cca 2 cm. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 70 minut. Během pečení  neotvíráme troubu ! Po uplynutí této doby troubu vypneme a moučník v ní necháme 1,5 hodiny chladnout. Troubu opět neotvíráme ! Pokud bychom ji otevřeli, moučník by popraskal. Na chut' by to sice vliv nemělo, ale když už jsme si dali s moučníkem takovou práci, tak to vydržíme a troubu neotevřeme.

Po hodině a půl  moučník z trouby vytáhneme, necháme hodinu chladnout a dáme min. na další 2 hodiny ztuhnout do lednice. Když cheesecake z lednice vyndáme, vyklopíme ho z plechu. Já to dělám tak, že na vrch plechu položím prkénko o trochu větší než je samotný plech a otočím to. Pokud jsme řádně vymazali plech, tak se moučník krásně vyklopí (proto je důležité řádně vymazat plech a i proto je lepší používat silikonový olej = úspěch je zaručen). Na takto vyklopený moučník položíme tác a opět otočíme, takže na tácu zůstane hotový moučník. Můžeme krájet a servírovat.

 

 

Přeji dobrou chut'!

Mohlo by vás zajímat
Čokoládové řezy
Čokoládové řezy
Kávové cupcakes
Kávové cupcakes
Štafetky
Štafetky
Tetčiny čokoládové řezy
Tetčiny čokoládové řezy
Pudinkáč malinový
Pudinkáč malinový

Nemáte oprávnění přidat komentář.

  • Novinky
  • Recepty
  • FotoPostupy
  • E-Shop
  • Kontakty