Kremeš
Ingredience
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- kávová lžička jedlé sody
- polévková lžíce rumu
- žloutek
- 50 g másla
- polévková lžíce medu
- vejce
Na krém:
- 1l mléka
- 2 polévkové lžíce polohrubé mouky
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- 1dcl rumu
- 200 g másla (vytáhneme min.2 h předem z lednice)
- 150 g krupicového cukru
Na šlehačku:
- 500 ml rostlinné šlehačky ( použila jsem zn.Holé)
- 2 vanilkové cukry
Nejprve si připravíme pudinkový krém. Z pečícího papíru vystřihneme kolo, které použijeme na přikrytí pudinku, aby se na jeho povrchu nevytvořil škraloup. Do hrnce dáme 2/3 mléka, přisypeme cukr, metličkou zamícháme a dáme vařit. Do zbývajícího mléka přidáme oba vanilkové pudinky, mouku a metličkou řádně rozmícháme. Jakmile se mléko začne vařit, přidáme připravený zbytek mléka a za stálého míchání vaříme cca 2 minuty. Na hotový pudink položíme připravený pečící papír a necháme vychladnout. Já vařím krém vždy den předem - lépe se potom šlehá.
Druhý den připravíme těsto. Ve šlehací míse utřeme máslo s cukrem, přidáme vejce, žloutek, tekutý med, rum a opět krátce šleháme. V misce si smícháme mouku s jedlou sodou a přidáme ji do vaječné směsi. Zamícháme v těsto a zapneme troubu na 200 °C.
Hotové těsto rozdělíme na dvě části a obě vyválíme v tenký plát. Těsta je málo, což je v naprostém pořádku - moučník bude vynikající. Aby se mi těsto dobře válelo, položím ho mezi dva silikonové pláty. Pokud nemáte, dejte ho mezi dva pečící papíry - poslouží vám stejně dobře. Vyválené těsto přeneste na plechy a upečte do růžova. Dbáme na to, aby pláty těsta byly stejné velikosti, protože po upečení jsou hodně křehké a špatně by se na stejnou velikost upravovaly. Ještě horké pláty sundáme z plechu, otočíme a odloupneme papír, který položíme zpět a pláty opět otočíme.
Zatímco nám těsto stydne, doděláme si krém. Vychladlý pudink přeneseme do šlehací mísy, přidáme máslo a ušleháme v krém. Těsně před došleháním snížíme chod stroje, přidáme rum a ještě krátce šleháme. Do další šlehací mísy nalijeme šlehačku, přidáme van.cukr a ušleháme do tuha.
Nyní můžeme moučník dokončit. Na jeden plát rozetřeme rovnoměrně krém, na něj rozetřeme ušlehanou šlehačku a přiklopíme druhým plátem. Necháme vše do druhého dne vychladit v lednici. Moučník přes noc zvláční a změkne. Druhý den krájíme na jednotlivé kousky, sypeme moučkovým cukrem a servírujeme.
Přeji dobrou chut'!